20 februari 2013

We got the power! Musikbranschens 21 mest inflytelserika kvinnor 2013

Det har varit uselt. Det är fortfarande under all kritik. Men nu syns allt fler ljuspunkter. Kvinnor tar sig allt starkare positioner i den svenska musikbranschen. Det är med glädje som MI äntligen ser underlag att rangordna musikindustrins viktigaste kvinnliga makthavare. Detta i en lista där samtliga är beslutsfattare och opinionsbildare – utan att män kliver in och stjäl sista ordet.

Innan vi gjorde listan skickades en enkät ut till 100 nyckelpersoner i branschen. 50/50 män och kvinnor. Hälften av dessa i olika former av chefspositioner; den andra halvan allt från radioproducenter och managers  till artister och, självklart, ”vanliga anställda” på skivbolag och förlag. Mer än hälften svarade – stort tack för det – med alltifrån enstaka namnförslag till smärre analyser över branschens kvinnor i stort.
Utifrån den gedigna bruttolistan som uppstod, vi fick förslag på över 100 namn, har MI sedan jämkat och tagit sig journalistiska friheter.
Resultatet blev listan härintill. Som vi väldigt gärna ser att ni kommenterar till oss. Vi kommer att ha stor nytta av detta framöver. Ämnet är så viktigt för musikbranschens framtid – vår bransch borde självklart satsa på att bli den första helt könsjämlika – att MI redan nu spikat att listan blir årlig så länge den behövs.
Varför 21 kvinnor på listan? Alla som spelat 21 vet att det är ett spel där det gäller att ha ess i rockärmen. Det har de som är med på den här listan listan.

Lars Nylin
Chefredaktör
Musikindustrin.se

1.Marie Dimberg
I 15 år har Marie Dimberg drivit sitt D & D Management och ytterligare stärkt den branschposition hon vann under många år i ledande roller på skivbolaget EMI under eran då det bolaget helt regerade svensk skivutgivning. Redan rollen som management för namn som Roxette, Peter Jöback, Agnes och Jonas Åkerlund gör att Dimberg ständigt finns i industrins centrum Lägg till detta hennes brinnande intresse för populärkulturens mekanik i stort och hon blir ett strålande toppnamn här.

2.Maria Molin-Ljunggren
Maria Molin-Ljunggren är inte bara en av ytterst få kvinnliga VD i den svenska skivbranschens historia. Hon blev även första kvinna att ta ett oberoende skivbolag till att bli branschdominerande. I dag är Lionheart Music knutna till Universal men är fortfarande i högsta grad ett skivbolag och musikförlag med en egen profil. Att Maria valts till ordförande för skivbolagens organisation Ifpi understryker den respekt hon vunnit i processen.

3.Monika Ekmark
Monika Ekmark har lika många styrelseuppdrag i branschen som hon har tuffa hattar. Export Music Sweden, Polarpriset, STIM och Musiksverige är bara några. Men på denna höga position hamnar hon ändå primärt för att hon bredvid arbetet som General Manager på Universal Music Publishing även är ordförande för branschorganisationen Musikförläggarna. Tala om rätt kvinna på rätt plats, efter snart 40 år i branschen, det började redan med Stikkan Anderson, har Ekmark koll på detaljerna som ingen annan.

4.Helen McLaughlin
När Mando Diao möttes av frågetecken på andra håll för sin Fröding-satsning nickade Sony Musics A&R-chef Helen McLaughlin bifallande. Den sortens fingertoppskänsla har utmärkt hennes år som A&R-ansvarig på bolag som V2 och Universal, och lär vara med henne karriären ut. På vilken nivå denna avslutas går det nog inte ens att ana.

5.Pia Kalischer
I eterbrusets era har inte radio, trots mäktiga lyssnarskaror, samma exakta roll som opinionsbildare som den hade förr. Men Sveriges Radios och i synnerhet P3:s roll som makthavare över landets yngre musiksmak tycks orubblig. I mitten av detta står ständigt Pia Kalischer, musik och eventansvarig på ångradion, därtill populärmusikansvarig för hela Sveriges Radio. Hon får därför här även representera sin kanals inflytelserika producenter (som bubblar här intill).

6.Nutta Hultman
Kanslichef låter möjligen inte som en inflytelserik titel. Men hos Musikförläggarna ser Hultman till att det blir så. Med bakgrund hos skivbolag, hos Diesel var hon central när Mauro Scocco och Lisa Nilsson regerade popriket, har hon i sin nuvarande roll centralt förändrat den övriga branschen syn på musikförlag.

7.Martina Ledinsky
Razzia Records fyller ett tomrum i svensk skivbransch, i en position mellan majors och indiebolag. Som grundare och A&R-ansvarig har Martina Ledinsky sedan bolagets grundande varit Razzias frispråkiga portalfigur. Hon är en av mycket få som kan få Joakim Thåström att ändra en ståndpunkt. Bara en sån sak.

8.Stina Westerberg
Som VD för nya statliga Musikverket har Westerberg sedan sin anställning 2011 tyvärr mest fått administrera nedskärningar i anslag. Men det förminskar inte vikten i hennes ämbete , flöjtvirtuosen Westerberg får nu förhoppningsvis en gnutta arbetsro i ambitionen att förstärka/förändra det som Statens Kulturråd tidigare ansvarade för.

9.Elisabet Widlund
Musikbranschen stretade i årtionden åt olika håll. Nu finns den samlad i paraplyorganisationen Musiksverige med Elisabet Widlund som ung men erfaren VD. Musiksverige har hittills fått mest uppmärksamhet för statistiken ”Musikbranschen i siffror” men i det tysta pågår en ständigt växande lobbyverksamhet i och utom musikindustrin.

10.Eva Modin

Sedan i höstas, i det nya högkvarteret på Hornsgatan i Stockholm, har STIM såväl bildlikt som bokstavligt en ännu centralare roll i branschen än tidigare. Som vice VD finns Eva Modin mitt i STIM:s strävan att – till skillnad från så kallade Collecting Societys i andra länder – förstärka sin position. Närmast på agendan finns att STIM äntligen sluter ett avtal med klickkolossen YouTube, något som i grunden kan påverka branschens intäktsströmmar.

11.Görel Hanser
Allt som skulle göras var redan gjort” har Benny Andersson pricksäkert summerat Görel Hansers arbete. Denna perfektionist finns som ansvarig för ABBA-männens Mono Music ständigt i mitten av svensk musikbransch. Ett starkt år för ABBA-arvet påverkar inte bara marknadsledande Universal Music respektive Universal Music Publishing, utan sprider branschringar betydligt längre än kring högkvarteret på Skeppsholmen i Stockholm.

12.Mia Forsgren
Universal är det överlägset största skivbolaget och sätter på många sätt normen för hur svenska musikbolag jobbar. I den centrala rollen som marknadsdirektör  finns Mia Forsgren. Alla som någonsin träffat VD Per Sundin vet vilket öra han har för Forsgrens åsikter.

13.Karin Forsberg
Spotifys betydelse för de svenska musikbolagen går knappast att överskatta. Karin Forsberg är som Account Manager ansvarig för relationen till de svenska bolagen och därmed en nyckelfaktor i deras vardag.

14.Lovisa Bergenstråhle
Man behöver bara snabbt snegla på en svensk topplista de senaste åren för att förstå statusen i namnet Lovisa Bergenstråhle. Uppvuxen i en av landets mest kända teater- och filmfamiljer har hon tagit huvudrollen som castingansvarig för några av toppnumren i TV:s musiksatsningar; Dansbandskampen, Pluras kök och i synnerhet Så mycket bättre.

15.My Ströbaek
Som kreativt ansvarig och delägare av produktionsbolaget Blixten & co är My Ströbaek en drivande nyckelperson på ett bolag som har såväl några av våra största musikartister som scenföreställningar skiftande från Melodifestivalen till Ljust & Fräscht.

16.Robyn
Hon började på starka egna ben för att sedan bli en produkt i en manlig bransch med manliga ideal. Men vips så ändrade Robyn själv hela scenariot. I dag innebär begreppet ”att göra en Robyn” att en artist tar sitt pick och pack och tar kommandot över sin akt. Vill man göra tre album om året så gör man det. Punkt. Så var det knappast innan Robyns metamorfos.

17.Marie Ledin
En av musikindustrins mest bekanta profiler. Och ständigt med ett entusiastiskt  finger eller tre i branschspelet. På senare år har Polarpriset varit hennes baby, men även som bokförläggare får Ledin ständigt till musikkopplingar.

18.Rebecca och Fiona
Elaka tungor har beskrivit dem i termer som ”bara ett par DJ-brudar, definitivt inga artister” eller ”hyfsade för att vara tjejer”. Men sådana futtigheter stoppar inte Rebecca Scheja och Fiona Fitzpatrick från att vara de troligen viktigaste förebilderna för landets unga musiktjejer sedan…ja, sedan vad?

19.Lisa Cronstedt
Cronstedt har sedan 2007 haft rollen som marknads- och kommunikationschef på Ifpi. Under åren då var och en blev piratkramare hade hon stor nytta av sin bakgrund som PR-lobbyist. I dag kan hon fokusera betydligt mer på branschpositiva aspekter som att vara Ifpi-ansvarig för slagskeppet Grammis.

20.Lina Thomsgård
Thomsgård symboliserar på många sätt bakgrunden till denna lista. Hennes ideella förening Rättviseförmedlingen har inte sparat på tillfällen att kritisera bristen på kvinnor i musikbranschen. I dag finns hon på reklambyrån Forsman & Bodenfors, men har med sin bakgrund på skivbolag otaliga tentakler in i branschen.

21.Sandra Nordin
I två decennier har Nordin varit den troligen mest hyllade PR-personen alla kategorier i branschen, efter jobb på Sony Music och senare som konsult åt alla från Robyn och Kent till Hultsfredsfestivalen (under storhetstiden) och Polarpriset. Just nu mammaledig men var så säkra på att hon snart är i spotlight igen.

21 BUBBLARE
Annelie Telford (Debaser), Cecilia Ancker (Live Nation), Åsa Carild (STIM), Hilda Sandgren (MTA), Annele Hencz Mortimer Hawkins (Universal Music), Carolina Eriksson (Kobalt), Karin Gunnarsson (P3), Linda Nordeman (P3),  Anna Moore (Moore To Be), Veronika Maggio (artist), Karin Dreijer (artist), First Aid Kit (artist), Sofie Grant (Spotify), Ebba Lindqvist (PR), Helene Wigren (PR & Beyond), Karin Jihde (STIM), Katrin Bohman (Sony Music), Catharina Leijonhufvud SVT, ”Allsång på Skansen”), Catarina Oskarsson (Live Nation), Mira Annell (Sony Music), Hanna Fahl (Dagens Nyheter).