3 april 2012

4 SNABBA med Edward Janson på nya produktionsbolaget Triffid

Berätta lite om bakgrunden till det egna bolaget.

– Jag har arbetat i 17 år på Live Nation / EMA Telstar / Motor. Det känns som ett bra läge att komma vidare. Jag har under åren på Live Nation arbetat som agent, arrangör, turnéledare, promotorrepresentant, production manager och mycket annat för både svenska och utländska artister så jag har en bred bakgrund. I mitt nya bolag kommer jag att ägna mig åt agenturverksamhet med min egen roster samt arrangemang av internationella artister i Skandinavien. Rostern innehåller namn som Hammerfall, Accept, Candlemass, D-A-D och Dark Tranquillity.

Blir det fortsatt hårdrockfokus?

– Hårdrock är den stil som legat mig varmast om hjärtat ända sedan jag hörde Kiss för första gången när jag var 13 år. Och det är som många vet den genre som jag nästan uteslutande arbetat med som agent och arrangör. Den inriktningen kommer att fortsätta men jag är alltid öppen även för annat. Bland annat så är jag svensk representant för den fantastiska finska popbandet Sunrise Avenue och jag jobbar gärna mer med sådant.

Berätta lite om bakgrunden till det egna bolaget.

– Jag har arbetat i 17 år på Live Nation / EMA Telstar / Motor. Det känns som ett bra läge att komma vidare. Jag har under åren på Live Nation arbetat som agent, arrangör, turnéledare, promotorrepresentant, production manager och mycket annat för både svenska och utländska artister så jag har en bred bakgrund. I mitt nya bolag kommer jag att ägna mig åt agenturverksamhet med min egen roster samt arrangemang av internationella artister i Skandinavien. Rostern innehåller namn som Hammerfall, Accept, Candlemass, D-A-D och Dark Tranquillity.

Blir det fortsatt hårdrockfokus?

– Hårdrock är den stil som legat mig varmast om hjärtat ända sedan jag hörde Kiss för första gången när jag var 13 år. Och det är som många vet den genre som jag nästan uteslutande arbetat med som agent och arrangör. Den inriktningen kommer att fortsätta men jag är alltid öppen även för annat. Bland annat så är jag svensk representant för den fantastiska finska popbandet Sunrise Avenue och jag jobbar gärna mer med sådant.

Edward Janson har i 17 år varit hårdrocksguru på Live Nation/Motor. Nu startar han egna Triffid Productions.

Triffid associerar för MI till 80-talsgruppen The Triffids och boken/filmen Triffidernas uppror – kommer namnet från någon av dessa?

– Jag tycker filmen och boken Day Of The Triffids är kul så inspirationen kommer därifrån. Det var lite svårt att hitta ett passande namn på bolaget. Jag ville inte ha något ”heavymetalinthenight”-namn och inte heller något tråkigt som ”Svensk Konsertproduktion AB” eller liknande. Triffid Productions kändes som en bra väg och jag tror att det är ett namn som man kommer ihåg.

Vad är närmast på gång – och vad känns mest spännande under året?

– Jag har precis fått klart med ett antal Accept-spelningar i höst, det ska bli roligt. Även schweiziska Gotthard är på väg för några gig. Sedan är det väldigt spännande att vara en del av CrashDiets internationella karriär, det kan gå hur bra som helst. Jag tror också att Amaranthe kommer att bli en av de nästa stora svenska exportartisterna. Svensk hårdrock står sig fortfarande mycket starkt i en internationell konkurrens så det är grymt kul att arbeta med de banden.

Lars Nylin