25 maj 2023

Sweden Rock blir bok

Festivalen som ständigt slutsåld inleder festivalsommaren blir nu även bok. Det är Sven Lindström och Anders Roos, författare respektive fotograf, som gjort 288 sidor bok av fenomenet Sweden Rock i blekingska Norje.

Festivalen som en gång sjösattes i Olofström 1992 finns sedan länge i Norje utanför Sölvesborg och samlar lite i en egen sfär landets publik av metal och mer traditionell hårdrock och även prog.

Sven Lindström och Anders Roos har nu kapslat in denna extraordinära historia i en bildfylld bok. Med 288 sidor av insikter och anekdoter illustrerar boken hur ett litet evenemang i en anonym park blomstrade till den mest älskade rockfestivalen i Norden. Boken inkluderar även fotografier från Rickard Nilsson, en pressfotograf baserad i Hässleholm, som täckt festivalen sedan 1998.

Boken kommer att släppas under den kommande 30:e upplagan av festivalen, som för länge sedan sålt slut och kommer att hållas i Norje den 7-10 juni.

Lars Nylin