17 juni 2023

”Wake Me Up” diamant-certifierad av RIAA

Avicii-låten Wake Me Up får diamant-certifiering i USA och blir därmed den första svenska artisten som uppnår denna status i världens största musikmarknad. 

Wake Me Up tilldelas en prestigefull diamant-certifiering från Recording Industry Association of America (RIAA) för 10 miljoner sålda enheter och/eller motsvarande värdering för streams. Avicii är den första svenska artisten som uppnår diamantstatus och Wake Me Up, som 17 juni firade 10-årsjubileum, är den högst certifierade låten inom dans/electronica i RIAA:s historia.

”Med sitt unika sätt att kombinera olika genrer kom Tim ”Avicii” Bergling att bli en av de mest tongivande artisterna inom modern popmusik. Han anses vara en av de mest inflytelserika houseproducenterna genom tiderna” skriver Universal i ett pressmeddelande.

Wake Me Up är en av Aviciis mest framgångsrika singlar. Låten, där han kombinerar housemusik med traditionella bluegrass-element, placerade sig högt på Billboard Hot 100 och toppade listor i över 60 länder. Den var även den mest strömmade på Spotify vid tidpunkten för släppet, vilket stärkte Aviciis status som en av sin tids mest eftertraktade artister och pop-producenter. Bland annat samarbetade Avicii med musikikoner som Madonna och Coldplay.

Aloe Blacc, som sjunger på Wake Me Up, säger:

– Tims energi och ansträngning för att producera såväl min sång som musiken visar vilken passion han hade för skapandet.

Lars Nylin