16 februari 2012

v 7 Van Halen tillbaka med besked

Van Halen återkommer med besked på veckans albumlista. A Different Kind Of Thruth [Interscope/Universal] går in som nummer 4 på en lista som fortsätter att toppas av Laleh. På singellistan utmanas nu svenska Ansiktet alltmer av Michel Telos ”fotbollshit” Ai se eu te pego! [Family Tree/Sony Music].

Det nya albumet från Van Halen är det första sedan 1983 med David Lee Roth vid mikrofonen. Den gången, med albumet 1984, blev den bästa placeringen just 4. Bandets högsta albumplacering oavsett sångare är annars nummer 2 med 1986 års 5150.

Veckans albumlista har tre ytterligare nya titlar på topp 20. I två fall är det dansband som når sina bästa placeringar: Lidköpingsbandet Kindbergs går in som 10 med Nu reser vi västerut medan Upplandsgänget Pure Divine är 11 med En man just för mig [båda Atenzia/Budgetgrossisten]. Tredje nyhet är Blue For Two. Freddie Wadlings och Henryk Lipps 80-talsband är nummer 18 med albumet Tune The Piano, Hand Me A Razor [Kning Disk/Cosmos-Playground].

Kee Marcello gör en remarkabel återkomst som nummer 9 med Redux Europe [GPM/Sound Pollution].

På singellistan toppar fortfarande svenska Ansiktet. Men det är ytterst liten marginal till veckans nummer 2, brassen Michel Telo. En låt som först gavs ut 2008 har med Telo gått som en löpeld över världens topplistor. Samtidigt har den blivit en ny fotbollshit. Svensken John Guidetti är bara en av mångfa stjärnor som har lånat dansen som hör ihop med veckans nummer 2 Ai se eu te pego!.

Lars Nylin