30 september 2010

4 SNABBA Billy Bolero om nya Little Wonders Recordings

För 26 år sedan lanserade Lars Hansson – även känd som Billy Bolero – sin första skivetikett Papa Records, i Sonets regi. Med Sebastian Wijk som första artist startar han nu Little Wonders Recordings i samarbete med Universal Music. Om sitt nya skivbolag och mycket annat berättar han här under MI-vinjetten 4 SNABBA.

Varför Little Wonders Recordings?
– Jag har de senaste åren jobbat som frilansande A&R. Det är kul, men man lämnar ofta artisten när inspelningen är klar och går vidare med nästa artist och inspelning. Jag är ju en långsiktig herre och gillar verkligen att vara med länge och i alla delar. Dessutom känner jag att det kommer krävas det engagemanget för att ha en chans att breaka nya artister.
– Jag kom fram till att det var dags att starta en ny label där fokus är att hitta ny ung talang som vi förhoppningsvis samarbetar med under många år och flyttar fram positionerna lite i taget. Jag hade också inlett samarbete med två unga nya artister och presenterade mina tankar och artister för Peo Berghagen och Per Sundin som såg att det fanns plats för detta hos Universal – och Little Wonders Recordings var fött. Jag tycker nog helt enkelt att det är grymt kul att driva en liten label.
– Nu jobbar vi med två unga och grymma artister: Sebastian Wijk och Christoffer Skoug. Sebastian släppte sin debut-EP i förra veckan och Christoffer kommer med EP lite längre fram. Just nu jobbar han i studion med Lars Halapi som producent och jag kan skvallra om att det är en del bra gitarrlir inspelat…

Hur upptäckte du Sebastian Wijk?
– Jag har under åren byggt upp ett bra nät med "tipsare" runt om i landet. Den här gången var det Patrik Asterhag på Animero i Helsingborg som hörde av sig och ville att jag skulle lyssna på "en ung begåvad kille" vid namn Sebastian Wijk. Jag fick musik, lyssnade och förstod direkt att det här är mer än vanligt begåvat.
– Jag hörde av mig till Sebastian. Vi pratade samma språk och ett samarbete syddes ihop. Sebastians musik är enkel och direkt i sitt uttryck. Akustisk rock. Jag får lite tidiga Van Morrison Astral Weeks-vibbar. Sångrösten är på absolut högsta nivå Och det är bland de absolut viktigaste om man som artist ska fånga lyssnaren.
– Nu har vi precis släppt Sebastians debut-EP A Throw-Away Letter med tre egna låtar och en cover på Nirvanas Heart-Shaped Box.

Det här är inte precis ditt första skivbolag. Hur många har du egentligen arbetat med sedan du drog igång ditt första – Papa Records – i Sonets regi 1984?
– Papa Records var "mitt" första skivbolag som Ola Håkansson och Sonet gav mig mer eller mindre fria händer att göra vad jag ville med. Vi gav åren 1984-87 ut Di Leva och Staffan Hellstrands första album. Riktigt kul att båda fortfarande är ständigt aktuella.
– Sen ville jag bli popstjärna med bandet 1,2,3, tillsammans med Pelle Lidell och Thomas Widestrand . Vi fick en deal med engelska Virgin. Jag insåg dock snabbt att någon artist, det var jag inte. Men kanske producent och låtskrivare? Jag startade förlag och produktionsbolaget Bolero. Skrev och producerade album med Irma och Anna Nederdal/Zzaj. Det var kul men… kände att andra var mer hängivna producent/låtskrivarollen. Kom på att det är A&R som är min grej. Så…
– Jag jobbade som A&R för Sony Music under sju roliga, och ofta framgångsrika år. Där jobbade jag och min A&R-partner Patrik Sventelius med bl.a. Bo Kaspers Orkester, Brainpool, Sophie Zelmani, Meja, De De. Sedan gick jag vidare till Universal Music i samma roll och var bland annat inblandad i album med Lars Winnerbäck, Carola och Sverige. Drev sedan Bolero Records tillsammans med Warner Music och gav ut Elin Sigvardsson, Evolver, Marie Lindberg, Uno Svenningsson, Monica Starck, Incka, Bob Hansson & Kristoffer Jonzon. Därefter blev jag frilans-A&R, vilket jag nu lämnar för att fokusera på Little Wonders.
– Jag har sedan starten dessutom alltid drivit musikförlag. Först tillsammans med Warner/Chappell och sedan fem år är Sony/ATV min förlagspartner.

Du är ju en man som är van att ha många järn i elden. Vad arbetar du mer med just nu?
– Just nu jobbar jag på att ha så få järn i elden som möjligt – jag måste ju hinna vara fotbollstränare också! Jag fokuserar på Little Wonders och mitt engagemang på förlagssidan till Ninetone Records. Ninetone drivs av producenten Patrik Frisk som håller på att bygga upp en rock-label av världsklass med band som Corroded, Plan Three och Itchy Daze med flera. Ninetone släppte också Takidas första två album.

Claes Olson

Länk:
Sebastian Wijk på YouTube