25 augusti 2010

Hultsfreds skuld 30 miljoner

När Hultsfredsfestivalen gick i konkurs i somras hade den skulder på nära 30 miljoner. Det visar konkursförvaltarens bouppteckning som presenterades i veckan. De 5000 som hade köpt biljetter ska inte ha några förhoppningar om at få pengarna tillbaka.

Det är Bengt Stridh på advokat på advokatfirman Glimstedt i Kalmar som agerar konkursförvaltare efter Hultsfredsfestivalens tunga fall strax innan festivaldags i somras. Enligt Stridh omsatte Hultsfredsfestivalen AB, som bildades förra vintern för att säkra festivalens framtid, cirka 14,8 miljoner i skulder när det försattes i konkurs, och totalt hade hela Hultsfredskoncernen – där även Rockparty, Rockmetropol och Music Link ingår – nära 30 miljoner i skulder.

Uppgifterna om koncernens tillgångar, som alltså minskar skulden, skiftar i olika källor mellan 5 och 10 miljoner. Den största plusposten är delägarskapet i rockgymnasiet i Hultsfred. Just nu auktioneras man även bort lösöre för att minska skulden, den första auktionen gav 380 000 kronor.

De fordringar som nu anses prioriterade är främst obetalda löner till enligt uppgift totalt 21 personer. Största enskilda fordringsägare är Åbro bryggerier där styrelseordföranden i festivalbolaget Henrik Dunge själv är VD. De 5000 personer som hade löst biljett i förväg ska enligt Stridh inte ha några förhoppningar om att få pengarna tillbaka.

– Chansen att få dessa pengar tillbaka är mycket dålig, säger Stridh till Oskarshamns Tidningen och pekar på de lagar han måste följa.

En annan skuld som inte anses högst prioriterad är obetalda artistgager.

Hultsfredsfestivalens vd Putte Svensson hävdar till tidningen Sydsvenskan att festivalledningen inte kände på sig att biljettförsäljningen gick så dåligt som den gjorde:

– Det gick inte att förutse förrän när vi ställde in. Det är stor skillnad mellan biljettförsäljningen på en festival kontra ett konsertevenemang, för man säljer nästan alla biljetter sista tiden, vilket gör att det är helt omöjligt att veta hur det ska gå. Fram tills att vi ställde in trodde vi att vi skulle göra en festival, säger Svensson till tidningen.

Fanns det hopp att ni skulle sälja fler biljetter? frågar tidningen vidare.

– Självklart. Annars hade vi ställt in mycket tidigare, svarar Svensson.

Trots den stora förlusten i de tre bolagen och föreningen Rockparty tycker Bengt Stridh att de det har varit välskötta bolag. Strid fortsätter i Sydsvenskan:

– Det finns en ordnad administration. Det har varit ett bra stöd när man har tittat på vilka tillgångar som finns och framförallt vilka skulder som finns och hur skulderna fördelas på de olika bolagen. Det är ju tre bolag och en förening som parallellt är försatta i konkurs och därför får man hålla tungan rätt i mun så att rätt skuld hamnar på rätt bolag.

Lars Nylin