21 maj 2010

v 20 Titanix toppar nykomlingarna

Dansbandet Titanix står för veckans starkaske entré på albumlistan, knappt före kritikerhyllade The National. Oskar Linnros har som soloartist sno(o)kat fram ett nytt framgångsrecept.

När Valdemarsviksbandet Titanix förra året kom tvåa i Dansbandskampen avslöjade de att namnet hämtats från en ishockeyklubba. Därför är det en händelse som ser ut som en tanke när de mitt under hockey-VM gör stark entré på plats 4 med nya albumet Drömmar tar liv [Sony Music Entertainment/Sony Music].

Cincinatti tillhör knappast de klassiska hockeystäderna i Nordamerika. Däremot så har staden fostrat en mängd starka band, senast The National. Med nya och monumentalt kritikerhyllade High Violet [4AD/Playground] får bandet ett genombrott även i Sverige och placerar sig som nummer 5.

För att ta hockeytemat en runda till så gäller det i högsta grad nummer 12 på veckans lista. Danko Jones kommer från hockeymeckat Toronto och har med nya Below The Belt även en titel som med en gnutta fantasi kan kopplas till rinksporten.

Näst bästa svenska nykomling är H.E.A.T. som återvänder efter Melodifestivals-äventyret senast och nu placerar Freedom Rock [Stormvux/Playground] som nummer 15.

Mer svensk hårdrock är det på plats 16 i form av ett annat hårt rockande Melodifestivals-band. Pain of Salvation kliver in som 16 med Road Salt One [Inside Out/EMI].

Nummer 20 är en nyhet som är aningen subtilare: supermusikerna Keith Jarrett och Charlie Haden lägger sig där med Jasmine [ECM/Naxos].

Starkaste nyhet på singellistan är Oskar ”Kilen” Linnros från troligen insomnade Snook. Från och med du [Universal/Universal Music] startar som nummer 5. På plats 8 finns den lätt udda duon Kate Perry/Snoop Dogg med California Gurls [Capitol/EMI].

Att notera: Lady Gagas Sverigebesök gjorde att hettan kring henne steg ytterligare. Albumet The Fame Monster [Interscope/Universal Music] ligger nu som nummer 2. På singellistans topp 50 har Ladyn hela fem titlar med.

Maj betyder att det laddas för bröllop på sina håll. Det följer Eva Records upp med samlingen Absolute bröllop [Eva Records/Universal Music] som på plats 5 är veckans starkaste nya samling.

Veckans enda nya nummer 1 finns på DVD-listan. Eddie Meduza petas till sist ner från tätplatsen där nu istället Dire Straits finns med Alchemy Live [Universal/(Universal Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/