20 januari 2010

A Side Productions och Jörgen Elofsson bakom förra decenniet största hits i Storbritannien

Låtskrivarna och producenterna Per Magnusson och David Kreuger på A Side Productions ligger tillsammans med Jörgen Elofsson bakom flera av det förra decenniets mest säljande singlar i Storbritannien. Det visar statistik som har sammanställts och presenterats av The Official Charts Company (OCC), det bolag som på uppdrag av den engelska skivindustrin sammanställer Storbritanniens försäljningssiffror.

Listan över 00-talets största singelframgångar i Storbritannien toppas av 2002 års Pop Idol-vinnare Will Youngs Evergreen / Anything. Låten är både skriven och producerad av teamet Per Magnusson, David Kreuger och Jörgen Elofsson. Singeln – som släpptes 25 februari 2002 – har till dags dato sålts i 1,8 miljoner exemplar och ligger på plats 12 över Storbritanniens mest sålda singlar någonsin.

På andra plats på den brittiska decennium-listan ligger Pop Idol-tvåan 2002 Gareth Gates, vars singel Unchained Melody har Magnusson / Kreuger / Elofssons Evergreen som b-sida. Inspelningen är producerad av A Side Productions-paret Magnusson / Kreuger.
Med sin singel övertog Gareth Gates 24 mars 2002 förstaplatsen på UK Top 40 från Will Young, vilket innebar att Evergreen samtidigt låg på både plats ett och två på Englandslistan – något som aldrig tidigare inträffat.

På plats åtta på listan över 00-talets mest säljande singlar placerar sig The X Factor-vinnaren Shayne Ward med låten That's My Goal, skriven av Jörgen Elofsson /Jem Godfrey / Bill Padley och producerad av Per Magnusson och David Kreuger.

A Side Productions startades av Per Magnusson and David Kreuger efter den legendariska Cheiron Studios nedläggning 2000. Utöver ovannämnda brittiska framgångar ligger man såväl som låtskrivare som producenter bakom en lång rad internationella framgångar med bl.a Celine Dion, Josh Groban, Il Divo, Leona Lewis, Boyzone, Britney Spears, Westlife och Backstreet Boys.

Claes Olson

Länk:

A Side Productions
http://www.asideproductions.com