8 maj 2009

Topplistan v 19: Dylan i topp, Thorleifs blev veckans raket

Bob Dylan firar andra veckan på albumlistan genom att nå dess första plats. På andra platsen ersätts Mr Zimmerman av en samling svenska veteraner, Thorleifs. En annan stark nykomling är Promoe. På singellistan är den norske vitryssen Alexander Rybak veckans klättare.

Efter en stark start som nykomling på andra plats når Bob Dylans Together Through Life [Colmbia/Sony] denna vecka längst upp. Depeche Mode skickas ner till femteplatsen och Mr Robert Zimmerman toppar nu med sitt 33:e studioalbum. Även på andra platsen handlar det om veteraner. Thorleifs nya Sweet Kissin’ In The Moonlight [Mariann/Warner Music] går rakt in på plats två och har redan nått guldstatus. Ytterligare en stark svensk nykomling är Promoe, vars debut på svenska, Kråksången, [Pope/Universal Music] med draghjälp av hitsingeln Svennebanan placerar sig som fyra.

Efter den relativa ynglingen Promoe (Mårten Ed är upplysningsvis 33 år) handlar det bland nykomlingarna sedan åter om en grånad skara herrar. Heaven & Hell är gräddan av gamla Black Sabbath-medlemmar. Deras första studiooalbum The Devil You Know [Roadrunner/BAM] gör entré som åtta.

Efter detta handlar listan för ett slag om Taylor Swift. Den amerikanska countrysångerskan ser sitt album Fearless [Universal Music] klättra från 20 till 12. Detta samtidigt som soundtracket till filmversionen av tv-succén Hannah, Hannah The Movie, [Disney/Buena Vista/Emi] – med ett nyckelspår från Swift – är ny på plats 18.

Veckans topp 60 presenterar ytterligare tre nykomlingar: Varbergsbandet Innocent Rosie tar debutplattan Bad Habit Romance [Swedmetal/Sound Pollution] till starka plats nummer 19. Som nummer 29 gör Susanne Alfvengren entré med samlingen Bortom tid och rum – det bästa [Lionheart/Universal] medan kritikerhyllade Gotlandskollegan Theresa Andersson startar som nummer 49 med Hummingbird, Go! [Basin Street/Playground].

Cult of Luna kliver in som nummer 51 med Eternal Kingdom [Earache/Sound Pollution]. Bill Callahan (även känd under namnet Smog] kompletterar nykomlingarna på position 58 med Sometimes I Wish I Were An Eagle [Dogg City/Border].

Veckans ras står Kevin Borg för. The Beginning [Ariola/Sony Music] faller från förra veckans 13 till nu plats 50.

Motsvarande lyft på singellistan står Alexander Rybak för. Den norsk-vitryske sångaren som strax representerar Norge i Eurovision Song Contest klättrar från 37 till 7 med Fairytale [Lionheart/Universal]. Kanske kan upprepa den förstaplats låten nått i Norge? Ny på plats 24 är en gammal bekant, Style med Vill ha dej, igen [Universal] medan nykomlingen Kim (Fransson] känd från tv-serien ”Made In Sweden” går in som 30 med Here Comes The Night [Made In Sweden/Nordisk Film].

Övriga listor visar inte upp några dramatiska förändringar denna vecka. Starkast entré sker på samlingslistan där Eurovision Song Contest Moscow 2009 [Nordisk Film] inleder på plats fyra. På klassiska midpricelistan finns på samma position nu Eric Ericsons Kammarkör med Live in Concert [Naxos].

Lars Nylin