Nyheter 21 november 2022

4 Snabba: Micke Lindevall, 20-årsfirande Debaser i Stockholm

Stockholmsklubben Debaser fyller 3 december 20 år. Vi sökte upp programchefen Micke Lindevall för en 4 Snabba om firandet och mer.

Eftersom livebranschen inte är med och driver MI begränsar sig vår livebevakning oftast till dom stora festivalerna och turnéerna. Men vi gör regelbundet besök i klubblivet och faktumet att Stockholmsklubben Debaser fyller 20 år ett självklar grund för undantag.

Debaser var länge ett expansivt koncept med flera lokaler i Stockholm och även export till Malmö. Numera är det Hornstull i Stockholm som är platsen och klubben fortsätter med nya ägare att vara ett nav i det svenska livehjulet. En konstant är en av grundarna och tidigare delägaren Micke Lindevall, programchef sedan start. Så här säger han om jubileet:

Vad kommer att hända?

-Vi vill fira den ärofyllda åldern av 20 år som spelställe och klubb i Stockholm, men istället för att blicka tillbaka på allt fint vi gjort valde vi att blicka framåt. Vi är ett nytt ungt team och den enda som varit med sen start är jag, så det kändes betydlig roligare och mer spännande för alla att få kicka igång en ny era med att skapa ny historia. Alla i gänget har hjälpts åt med att kurera och styra ihop kvällen. Det blir 20 nya band och en stor fest med publiken, våra vänner och familj! Dessutom kommer ett tiotal andra ikoniska spelställen från Europa hit för att fira med oss och spana in det nya. Kvällen bjuder på allt från elektropunk, thrash metal, indie och warehouse till nytänkande RnB och folkmusik och de som spelar live är Demekech, Hands Down, Daniella Binyamin, Eternal Evil, Yikes, Lovi Did This, Rebecca Sjöberg, Izza Gara, Lover’s Skit, Beverly Kills, Myie, Lowheart, Memoria, Svart Katt, Vero, Weirdest Dream, Stilla Havet, Kid Vicious, Digi och Virginia And The Flood och Bear Garden.

Om du tvingas välja några favoriter genom åren – vad och varför?

-Den klassiska frågan. Lite variation här: Öppningshelgen Debaser Slussen 2002! Redan efter första helgen förstod vi att vi skapat någonting större än vad vår vision varit. Två månader senare vann vi pris för bästa klubb i Stockholm 2002. Intresset och efterfrågan var enorm vid den tidpunkten. Idag har vi fler ställen som vågar tro på det vi satsade på för 20 år sen. Jag hoppas vi varit en inspirationskälla till att det går att driva den här typen av verksamhet och att man ser det långsiktigt. Öppningskvällen Debaser Medis 2006 med bob hund på scen. Kön ringlade sig ner för Götgatan riktning mot ”Globen” och genom korsningar och övergångsställen. bob hund gjorde en fantastisk spelning och start på Debaser Medis som fick leva 10 år tills den scenen fick vika ner sig för ett bibliotek. Current Joys | Bar Brooklyn 2022. Multiinstrumentalisten Nicholas Rattigan från Surf Curse golvade mig i våras. Indie/alternativrockens Ed Sheeran. Känslan när man går på utsålda konserter där 99 % av publiken är 18-20 år och har hittat dit. Det finns ett hopp om nya strömningar där unga har sin scen och community som går under radarn. Det gör mig glad.

Nya kulturborgarrådet i Stockholm har sagt saker om b l a lokaler och ljudnivåer som känns lovande. Tror du på en ljusning?

-Att vi får fokus på debatten kring attityden att livemusik är buller, välkomnas. Den finns redan i delar av Europa, England och USA eftersom det är ett globalt problem i just den delen av kultur vi jobbar med. Om vi kan lagstadga och skydda de scener vi har så skulle jag sova bättre om nätterna. Samtidigt hörde jag Torun Boucher [Kulturborgarråd i Stockholm] prata i P1 om slakthusområdet, strategi och politik kring det vilket kanske inte kommer ändra attityden utan snarare flytta på problemet. Staden som ägare av fastigheter med scener i kan ju vara en väg att gå, (som hon nämnde). Det finns i många andra delar i Europa och Sverige sticker ut i antal privatägda spelställen. Vi får bara se till att dessa scener inte konkurrerar ut de befintliga som finns. Bästa vore om vi kunde gå hand i hand, den kreativa näringen och staden, för att göra Stockholm till en urhärlig plats att bo på och bygga vidare vår starka tradition som en av världens främsta musiknationer.

Vem är Micke Lindevall?

-En av grundarna och tidigare delägare av Debaser. Konsert- och programchef sen start. Har jobbat 26 år i konsertindustrin varav de senaste 20 åren på Debaser. Jag är styrelseledamot i Svensk Live, jobbar med det europeiska venuenätverket Liveurope och har många andra små uppdrag relaterade till det jag jobbar med. När jag inte går på konserter på fritiden, hänger jag med mina barn, min tjej och ibland åker jag till Spanien (vanligtvis) och spelar med nåt av mina band. Nyfiken, lång, envis och snäll. Du hittar mig oftast längst bak i lokalen, fokuserad på bandet på scen.

Lars Nylin

Foto Johan Bergmark