Nyheter 25 januari 2022

4 SNABBA: Emma Thimgren, ny musikredaktör Nöjesguiden

Emma Thimgren är ny musikredaktör för Nöjesguiden, som fyller 40 år i år. Hennes namn är bekant sedan tidigare för läsare av musiksajten Popmani, men MI bad henne presentera sig lite närmare genom en 4 Snabba.

Vem är du och vad har du jobbat med tidigare?

– En kulturbesatt frilansande journalist som ägnar min tid åt att analysera populärkultur. Jag har de senaste åren jobbat som redaktör på musikmagasinet Popmani, pluggat till mig en musikvetartitel och skrivit musikkritik lite här och där. Nu har jag fått äran att ta över som musikredaktör för Nöjesguiden.

Hur väcktes ditt musikintresse?

– Som för många andra 90-talister var det nog alla popartister som slog igenom brett då, vi är uppvuxna med en konstant närvaro av musik. Så musikintresset har alltid funnits där, men efter att jag lyssnat mig igenom min pappas skivkatalog vände jag mig till musikjournalistiken. Framförallt har det sporrats av vad som saknats där. Ända sedan jag upptäckte skribenter som Fredrik Strage och insåg att det var ett yrke har jag velat skriva om musik. Men jag har alltid tyckt att popmusiken behövt bättre representation och särskilt kvinnliga artister vars musik inte ansetts värdig att ens diskutera på musiksidorna i tidningar. Eller av det faktum att musikkritik kategoriseras som nöjesjournalistik istället för kultur och att tillgänglighetskravet på popkritik alltid vinner över substans. Jag vill skriva den musikjournalistik som jag själv hade velat läsa i tonåren, och lika målande om pop som andra gör om klassiska symfonier.

Vilka skulle du säga är målgruppen för Nöjesguidens musikjournalistik?

– Nöjesguiden fyller 40 år 2022 och har sedan sin start varit en trendsättande och viktig röst för den svenska musikscenen. Nöjesguidens läsare är insatta och vill ha det senaste nya, mitt uppdrag är att ge dem den senaste musiken innan de själva vet att de vill ha den. Dessutom har Nöjesguiden ett viktigt uppdrag att lyfta fram nya svenska talanger.

Vilka releaser ser du mest fram emot i vår?

– Det ser ut att bli ett väldigt bra albumår, inte minst för popmusiken. Flera internationella giganter som Mitski och Charli XCX släpper oerhört efterlängtade skivor, men det är också många svenska artister som albumdebuterar, som Gina Dirawi, Julia Logan och Wilma Nea.

Christel Valsinger