Krönika 24 november 2020

VALSINGER: Julen 2020 presenteras av – musiken

Julkonserter och Luciatåg är inställda. Ingen vet om vi får träffa släkten i jul. Utgång i mellandagarna känns långt borta. Vad återstår? Massor av nyinspelad julmusik!

Brittiska tidningen Guardian rapporterar att julmusiken nått listorna tidigare än vanligt 2020. Försäljning och strömning av julmusik har ökat med 50% i Storbritannien jämfört med samma vecka förra året. Mariah Careys återkommande jul-etta All I Want For Christmas Is You är på plats 31 redan nu.

Alla verkar överens om att den officiella julstarten gick för en vecka sen och i mitt kvarter har adventsstjärnor redan börjat lysa. Det är nog helt enkelt så att vi behöver den här julen mer vi behövt någon jul på länge. I julen finns en eskapism, bort från allt mörker det här året kommit med. Och vad sätter väl stämningen bättre än julmusik? Av utbudet att döma de senaste veckorna har många musikutgivare tidigt insett det.

I en del av årets nyinspelade jullåtar finns också Coronapandemin med som en fond. Singer/songwritern Andrew Bird sjunger i nyskrivna Christmas in April om att inte veta om det går att ses till jul: ”Oh my love, when will I know/If we can meet/Under the mistletoe”.

RnB-stjärnan Mabel tar också fasta på ensamhet i nya Loneliest Time Of The Year, vars text om att inte ha någon att tillbringa julen med förstås inte bara är aktuell detta år.

I Brevväxlingar hoppas Iiris Viljanen på att kunna åka hem till Österbotten: ”ni får int bli sjuka under denna tid/ i någonting annat som hotar era liv/ Då kan jag int vara där/ det går int att komma dit/ ta hand om er nu väl och dränk händerna i sprit”.

Merle Haggards klassiker If We Make It Through December har fått extra aktualitet i år och finns i nytolkningar av både indefolksångerskan Phoebe Bridgers och svenska The Mamas. De sistnämndas jul-EP också bjuder på uppiggande RnB-pop i låten A Christmas Night To Remember, som går att lägga nånstans mellan Maria Carey och The Ronettes i julspellistan.

En mer humoristisk ton tar Danny Saucedo och Niello i Kungar av december, där en saxofon flirtar med en melodi ur Karl Bertil Jonssons julafton och texten leker med hiphopklyschor: ”Men jag ska ut och hustla/ Hundra kilo saffran”.

Den som är på jakt efter något nytt som inte riskerar att tjatas ut i vare sig radio eller de offentliga miljöer vi uppmanas att undvika, kan söka upp duon the bird and the bee, som består av producenten Greg Kurstin och sångerskan/låtskrivaren Inara George. På albumet Put Up The Lights gör de både klassiker och nyskrivet, som mysiga Merry Merry med stadigt beat och falsettsång. I Little Drummer Boy gästas de av Dave Grohl.

En mängd stora amerikanska och brittiska artister släpper också julmusik: Dolly PartonMegan Trainor, Gwen Stefani, Ava Max, Jonas Brothers, Liam Payne, Carly Jepsen och Ellie Goulding är några.

Låt julen komma! Och stanna länge!

Christel Valsinger 

En del av årets nya julmusik har jag samlat i en Spotifylista här.