Nyheter 19 september 2020

FÖRLAG: KOBALT TILL SALU?

I förra veckan spred sig ett rykte om att förlagsuppstickaren Kobalt skulle vara till salu. Kobalt har nu i ett uttalande kommenterat detta med ett “maybe”.

I uttalandet sa Kobalt mer konkret:

“We’re always evaluating the best capital structure for the business to make sure we have the right capital partners to continue to build and grow the world’s best independent company for artists and songwriters.”

Nyhetsbyrån Bloomberg har rapporterat att Kobalt: “arbetar med rådgivare för att undersöka stratetgiska alternative, inkluderande en möjlig försäljning.” Bloombergs källor värderar Kobalt till mer än en miljard dollar.

Kobalt, startat i Sverige av Willard Ahdrits, har i dag 700 anställda i 12 kontor, man representerar 25 000 låtskrivare globalt.

Analytiker i USA säger att något som kan oroa potentiella köpare är att Kobalt i flera fall har korta avtal och att det därför är oklart vad förlagets roster innehåller.

Ryktena om en försäljning tog fart på allvar när Ahdritz, VD sedan starten år 2000, skiftade till att bli styrelseordförande i januari i år.

Lars Nylin