16 juni 2020

Pengarna tillbaka vid inställda konserter

I ett principiellt viktigt ämne har ARN, Allmänna reklamationsnämnden, nu gett beskedet att den som önskar pengarna tillbaka från konserter som ställts in p g a pandemin, ska få detta.

”Den som inte får en avtalad prestation, till exempel möjligheten att delta i ett motionslopp eller gå på en konsert, är alltså som utgångspunkt inte skyldig att betala för den”, säger Marcus Isgren ARN:s ordförande i ett pressmeddelande.

Några av de mest uppmärksammade exemplen i ämnet har handlat om konserter som skjutits upp till 2021 och där biljettköparen av arrangörer har erbjudits biljetter ett år senare.

”Själva datumet för en konsert är oftast avgörande för konsumentens val att köpa biljetten. Det är därför inte möjligt för arrangören att utan konsumentens godkännande tvinga denne att godta att biljetterna ska gälla för ett motsvarande evenemang en annan dag”, säger Marcus Isgren. Detta gör att konsumenten nu anses få tillbaka beloppet för den köpta biljetten.

En konsert som uppmärksammats är Iron Maiden som skjutits upp till 3 juli nästa sommar. Där har arrangören Live Nation tidigare skrivit till Aftonbladet:

”Vi återlöser självklart biljetter till inställda evenemang. För flyttade evenemang så kommer de fortfarande att genomföras och därmed är biljetten giltig även till det nya datumet, i linje med branschrekommendationer. Det gör även att biljettköparna slipper riskera att bli utan biljett vid högt tryck kring nysläpp utan tryggt kan hålla på de biljetter de redan köpt”.

Lars Nylin