20 maj 2019

4 Snabba Robert Hansen/Luxury Records

I 13 år har Robert Hansen drivit Luxury Records. Men nu lägger han ner Göteborgsetiketten bakom akter som Makthaverskan och Alice B. MI har frågat varför.

Varför lägger Luxury ner?

– Jag har gjort det här i 15 år nu, först ett annat skivbolag och sen Luxury i 13 år. Jag vill prova på att göra lite andra grejer i livet också, och inte jobba med skivbolag hela livet. Jag tror dessutom att popmusiken mår bra av att drivas fram av ungdomen, det är alltid där det mest intressanta görs, och jag vill inte bli en trött gubbe i det här. Utan jag lägger ner medan det fortfarande är bra. Och Luxury är bättre än nånsin nu. Jag tycker också det är viktigt att som man ta ett steg tillbaka ibland, jag tror att det är avgörande för att det ska bli jämställt i musikbranschen.

Hur uppmärksammas avslutet?

– Jag har hyrt hela Pustervik här i Göteborg och ställer åtta band jag jobbat med genom åren på deras två scener. Makthaverskan, Westkust, Agent blå, Alice b, Skansros, Farväl till ungdomen, School ’94 och Alpaca Sports spelar live. Utöver detta ställer jag massor av kompisar och Sveriges indieelit bakom skivspelarna. Och så blir det lite överraskningar också. Vi kör 19-03 den 25 maj, kom dit! Finns ett fåtal biljetter kvar.

Om du måste välja ett minne från åren, vilket blir det?

– Det är svårt att inte välja något med Makthaverskan, vi har jobbat så otroligt nära varandra över ett decennium nu. Det har varit väldigt fint och häftigt att se dom gå från blyga 15-åringar som knappt kan spela sina instrument till att bli en internationell indieangelägenhet. Vi har blivit bästa vänner med åren. Om jag måste välja ett minne så blir det nog första USA-turnén med dom, det var himla roligt och fett.

Hur ser du allmänt på att driva småbolag 2019?

– Jag har de senaste tio åren drivit Luxury mer som management än skivbolag egentligen, och det har funkat väldigt bra tycker jag. Jag har fått hitta väldigt många vägar att hitta småinkomster på, men det har också varit en stor del av det roliga. Men 2019 tycker jag det funkar rätt bra med skivbolagsbiten, det går att sälja en del vinyl igen, cd går fortfarande att sälja en hel del av utomlands, och streaming ger också en liten slant. Så jag tycker det är en bra tid, men är också glad att jag fått vara med 2004-2019, det har varit en väldigt spännande tid, med många skiften.

Lars Nylin