Nyheter 9 april 2019

Vivstilo växer – med Holly Astera och Dan Karlström

Jakob Emtestam förstärker sitt management och förlag Vivstilo med Holly Astera och Dan Karlström, tidigare Warner/Chappell.  Syftet är att stärka närvaron internationellt, men även att utöka verksamheten med fler releaser i Skandinavien och Centraleuropa.

Vivstilo arbetar främst med låtskrivare och producenter, till skillnad från många andra liknande skandinaviska bolag. Jakob Emtestam startade bolaget 2011, efter att bland annat ha arbetat som turné- och produktionsledare. Första klienten blev Jonnali “Noonie Bao” Parmenius och något år senare tillkom Linus Wiklund. Knappast någon med intresse för svensk musikbransch har missat deras framgångar de senaste åren. Båda var t ex med och skrev Stay med Zedd och Alessia Cara som bland annat blev nominerad till en Grammy och nådde sjundeplatsen på Billboard hot 100. Noonie Bao har också skrivit Never Be The Same med Camila Cabello (tillsammans med bl a svenska produktionsduon Jarami) som närmar sig en halv miljard lyssningar på Spotify. Både Stay och Never Be The Same var bland de mest spelade låtarna på amerikansk radio 2017 respektive 2018.

Sedan tidigare hanterar Vivstilo även Charli XCX (i egenskap av låtskrivare), Jack & Coke, Julia Karlsson, Anton Rundberg, Martin Stilling och nya stjärnskottet Winona Oak. Den sistnämnda väckte internationellt intresse när hon skrev och medverkade på låten Hope tillsammans med The Chainsmokers i slutet av förra året. Sedan förra sommaren har Jakob Emtestam  även hjälp av Manne ”Geniet” Björkman som håller logistiken i schack och den här våren förstärks alltså kontoret ytterligare.

Nyrekryteringarna Dan Karlström och Holly Astera, kommer båda närmast från Warner/Chappell, som Vivstilo sedan tidigare har nära samarbeten med.

– Båda är helt fantastiska ärligt talat. Holly började sin karriär som produktchef på UMG och slängdes direkt in i hetluften som då var Aviciis genombrott. Vi lärde känna varandra när hon signade Noonie till samma bolag och några år senare signade hon feta grejer som Hov1 och LOVA när knappt någon hört talas om dem. Troligtvis de bästa A&R-öron jag någonsin stött på, säger Jakob Emtestam.

– Dan lämnade en senior roll på Warner Chappell där han var väldigt hands on och involverad i mycket internationella releaser med artister som Bebe Rexha, Liam Payne, Ella Mai, Ty Dolla $ign, Nick Jonas, Tove Lo, Zara Larsson med flera. Dan är en av de mest drivna personerna jag träffat och det känns som det finns ingen gräns för hur långt vi kan ta detta. Det finns redan en hel del riktigt stora grejer i pipen. Det känns otroligt kul, peppande och även hedrande att båda dessa extremt kompetenta individer vill teama upp med mig, trots flera andra erbjudanden. Jag är helt övertygad om att vi tillsammans kommer kunna göra väldigt stor skillnad för alla vi jobbar med.

Fokuset är precis som tidigare skandinaviska låtskrivare (“Charli är ju egentligen Scandinavian at heart”), samma inriktning som gav Jakob en unik position när det började sökas samarbeten i Los Angeles för några år sedan. Han tillbringar numera en ansenlig del av sin tid i Los Angeles, där många av låtskrivarna är aktiva och dit vissa även flyttat.

– Vägen har blivit kortare till stora artist-A&R:s. Vi har lyckats, vad jag förstår, uppfattas som att vi står för kvalitet. Folk lyssnar på våra idéer och på det vi skickar. Vilket är det enda som räknas. Det är naturligtvis viktigt att aldrig sluta förvalta det ryktet.

Managers för låtskrivare är inte lika vanligt i Sverige som i t ex USA, men kan vara en växande marknad.

– Jag har varit med och utvecklat låtskrivare att tag nu, vilket verkar funka rätt bra. Min nästa personliga utmaning är att vara med och utveckla managers för dessa låtskrivare, något som verkligen behövs i Sverige. Även om såklart varken Dan eller Holly på något sätt är några rookies.

Med Holly och Dan följer några nya klienter. Gustav Nyström, TEOFRANS, Hilda Stenmalm, Jason Gill, Hank Solo samt Jimmy ”Svidden” Koitzsch.

– Jag, Holly och Dan kommer att ha mellan fyra och sju klienter var. Några delar vi på. Vi kanske har kapacitet för några till down the road, men prioritet är ju alltid att leverera världsklass för dem vi har.

– Jag tycker att man kan se att det hittills har blivit bra utdelning för alla mina klienter. Och lite blygsamt vill jag tro att jag haft stor inblandning i många av de fundamentala milstolparna som bidragit till framgångarna. I Noonies fall såklart i nära samarbete med Sony/ATV där hon varit förlagd hela sin karriär. Det kommer även många väldigt intressanta releaser för alla låtskrivarna inom de närmaste månaderna. Ett gäng riktiga jävla hits. Känns sjukt kul!

Christel Valsinger
Bilden från vänster: Dan Karlström, Jakob Emtestam, Holly Astera, Manne Björkman.