Nyheter 8 februari 2019

Grammis – alla vinnare

1100 gäster samlades på Annexet i Stockholm under torsdagkvällenför att se årets Grammisvinnare koras i 22 kategorier. Robyn och Seinabo Sey blev båda dubbla vinnare på galan.

Artisten Rennie Mirro och komikern Daniel Hallberg ledde galan som bjöd på uppträdanden av Albin Lee Meldau, Junior Brielle, Sabina Ddumba, Janice och Molly Hammar, Molly Sandén, Peter Jöback och Tensta Joyful Noice, Avantgardet, Daniel Adams-Ray, Leslie Tay ft Syster Sol & Zikai och Vargas & Lagola.

Nytt för i år var att den tidigare kategorin Årets folkmusik/singer-songwriter hade delats upp i de två kategorierna Årets folkmusik och Årets visa/singer-songwriter.

”Grammis är Sveriges viktigaste pris för svensk musikproduktion som hyllar kreativiteten och bredden vi ser inom svensk musikindustri idag. Vi är oerhört stolta över att presentera årets pristagare vilka tillsammans representerar det bästa inom musiksverige just nu. Årets Grammisgala har varit en enorm fest med en spektakulär middag, värdiga vinnare och färgstarka uppträdanden. Det var en oförglömlig kväll där vi tillsammans visar på vilken otrolig genomslagskraft svensk musik har just nu”, säger Lisa Cronstedt, Övergripande projektledare och Kommunikationschef på Ifpi Sverige, som är arrangör av priset.

 

Vinnarna av Grammis 19 är:

Årets album

Seinabo Sey – I’m a Dream

Årets alternativa pop

Sarah Klang – Love in The Milky Way

Årets artist

Z.E.

Årets barnalbum

Gullan Bornemark – Mina egna favoriter

Årets dansband

Blender – Gambla litegrann

Årets elektro/dans

Neneh Cherry (bilden) – Broken Politics

Årets folkmusik

Per Gudmundson & Bengan Janson – Hjeltamôs

Årets hiphop

Jireel – 18

Årets hårdrock/metal

Tribulation – Down Below

Årets jazz

Amanda Ginsburg – Jag har funderat på en sak

Årets klassiska

Zilliacus, Raitinen, Forsberg – Amanda Maier: Volume 3

Årets kompositör

Ludwig Göransson – Childish Gambino m.fl.

Årets låt

Robyn – Missing U

Årets musikvideo

Gustaf Holtenäs – Jenny Wilson – Rapin*

Årets nykomling

Imenella – Chagga, Moves Remix

Årets pop

Robyn – Honey

Årets producent

Simon Superti – Adel, Dani M

Årets rock

Hurula – Oss är allt

Årets textförfattare

Seinabo Sey – I’m a Dream

Årets visa/singer-songwriter

Slowgold – Mörkare

Årets hederspris – Avicii – Juryns motivering lyder:

”Årets hederspristagare var ovanligt självklar att utse. Han gjorde en popresa som var mer än spektakulär, den omfamnade hela världen.

Från starten i ett rum i Stockholm till att hyllas av president Barack Obama. Mängder av hitsinglar som kommer att vara med oss för alltid. Grammynomineringar. Regeringens exportpris. Samarbeten med namn som Madonna och David Guetta. Mer än elva miljarder streams bara på Spotify. Och då skrapar vi ändå bara på ytan. Hans låtar, loopar och ljud är eviga. Årets hederspristagare vid Grammis 19 är GIVETVIS Tim ’Avicii’ Bergling.  ”

Årets specialpris – Jan Hansson – Juryns motivering lyder:

”Årets hederspristagare är hämtad ur alla de kreatörer som verkar lite i skymundan i musikbranschen, men betyder så enormt mycket för slutresultatet. Pristagaren inledde sin musikbana 1973, samma år som Grammis tog en lång paus, och kunde därför inte då belönas för sina arbeten med allt från ABBA till Cornelis. Men i dag kan vi många år senare belöna honom för detta LIKSOM för hans centrala bidrag till även nuets fixstjärnor, som Lykke Li eller Bo Kaspers. Inte minst vill vi hylla honom för hans oförtrutna vision att hålla Sveriges mest mytomspunna musikstudio, Atlantis på Karlbergsvägen i Stockholm, igång och ytterst levande 60 år efter att studion först öppnades och 35 år efter att han själv tog över den. För sina insatser som tekniker, kreatör och entreprenör är 2019 års hederspristagare vid Grammis: Jan Hansson.”

Christel Valsinger