Förlag 14 januari 2019

Martin Ingeström om sitt initiativ

Martin Ingeström, VD på Universal Music Publishing, har tagit ett initiativ för en mer inkluderande musikbransch. Ett projekt som sjösätts 30/1. I dagarna skickar han ett brev till sina VD-kollegor.

Det var vid galan Musikförläggarnas pris i november som Martin Ingeström först berättade om sitt initiativ för att, som han hoppas, svensk musikbransch ska ta steg mot att bli mer inkluderande och hjälpa till i integrationsarbetet.

I dagarna skriver Ingeström ett brev till VD-kollegor i svensk musikindustri, i sin helhet nedan, och han säger till MI:

– Initiativet är mitt privata och ska inte kopplas till Universal, även om jag såklart kommer se till att bolaget ställer upp med resurser. Men det finns ingen kommersiell baktanke med detta.

Martin Ingeströms brev i sin helhet:

”På Musikförläggarnas Pris i november förra året berättade jag om ett initiativ jag tagit som förhoppningsvis kommer att leda till en mer inkluderande musikbransch och hur vi kan hjälpa till med integrationsarbetet.

Syftet med projektet är att skapa fler bryggor mellan oetablerad och etablerade i musikbranschen. Visionen är att bidra till en mer inkluderande och representativ musikbransch där fler får chansen att utveckla sina talanger.
Botkyrka med mediehuset Fanzingo som facilitator ansvarar för att driva initiativet från de oetablerade musikinitiativen, med målet att fler platser med underrepresenterade grupper i Sverige ska bli inkluderade i satsningen. Projektet utifrån den etablerade industrin initierades av mig, men för att den ska få genomslag och generera reell förändring behöver stora delar av branschen haka på.

Behoven som identifierats från unga i Botkyrka har hittills handlat om utbildning, branschkunskap, teknik till studios, tid med musikproducenter med kompetens från olika genrer, möten med förebilder och artister, möjlighet att få se konserter, möjlighet att få uppträda live.

Behoven hos musikbranschen har hittills handlat om brist på nätverk av unga låtskrivare och musiker i orten, kompetens kring inkludering och representation, kunskap om andra plattformar där nya artister skapas.

Vi kommer att börja med ett par aktiviteter där vi gärna ser att du eller någon/några hos dig har möjlighet att delta.

WORKSHOP PÅ FANZINGO 30 januari kl 15-18

Workshop med våra närmaste samarbetspartners från Botkyrka, samt utvalda i musikbranschen för att prata om aktiviteter 2019, slutplanera konferensen och slipa på satsningens gemensamma mål. Sista timmen kommer innehålla möten med unga i Botkyrka som håller på med musik.

KONFERENS FÖR MER INKLUDERANDE MUSIKBRANSCH, våren 2019

Halvdagskonferens på Subtopia i Alby där den etablerade musikbranschen möts för att identifiera behov och aktiviteter för en mer inkluderande bransch. På scenen, i panelen och som hosts för dagen möter du artister, musikproducenter, föreläsare, topparna i musikindustrin blandat med några unga från Botkyrkas musikverksamheter.

Vore också toppen om du/ni kunde fundera på hur företaget du representerar skulle kunna bidra till satsningen, det kan t.ex. vara genom utbildning, teknik, studiotid, mentorskap, praktikplatser eller något annat (inget är bindande utan bara tänkt som en första inventering).

Ser fram emot att höra av er!

Med vänliga hälsningar,

Martin Ingeström”

Lars Nylin