Nyheter 3 januari 2019

Hektiskt avslut 2018 för ExMS

Export Music Sweden har haft en intensiv höst med delegationer till östra Asien, till New York och inte minst seminarier och låtskrivarcamp på hemmaplan. MI har bett VD Jesper Thorsson att summera.

Det verkar ha varit full rulle även i slutet av 2018, summera vad ni gjort?

– November innehöll två lyckade handelsdelegationer som på sätt och vis satt ihop. Först vårt nordiska projekt Hokuo i Tokyo med låtskrivarläger där Sverige representerades av Louise Lennartsson, ett hårdrockshowcase i samarbete med japanska Creativeman där Sverige representerades av The Heard, liksom en seminariedag och Trade Day med runt 70 tunga aktörer inom japansk bransch. Resan innehöll även företagspresentationer och en mottagning på den svenska ambassaden för japansk bransch. Sverige firar dessutom 150 år av bilaterala kontakter med Japan 2018. Den svenska delegationer bestod av: Ömer Akay – Despotz, Christoffer Lindh – Sony ATV, Malin Veronica – Mave Management, Isabella Mariano – Ten Music Group, Erik Hörstedt – Storspoven, Peter Sahlin – Starlab AB, Kristina Lindberg från UD och Jesper Thorsson respektive Matilda Munthe Gottberg från Export Music Sweden.

– Sedan fortsatte ett par av oss, och några nya flög in, med en svensk/finsk delegationsresa till Seoul, Sydkorea med låtskrivarfokus där vi var ute på intressanta företagsbesök hos CJ ENM, Joombas Music Group, SM Entertainment, Ekko Music Rights, Music Cube, Universal Music Publishing och Cube Entertainment. Vi lyckades också klämma in ett par keynotes på den svenska ambassaden i Seoul med talare från LIAK och Warner Chappell samt en mottagning på ambassadören Jakob Hallgrens residens för koreansk bransch.

–Vi är glada över att Utrikesdepartementet och särskilt Enheten för främjande och hållbart företagande har varit med och stött satsningarna på handelsdelegationer under 2018.

Vad hände under höstens seminarier?

– Vi hann med fyra seminarier denna höst varav tre var på samma ämne i olika städer. Den 12:e november flög vi in Thomas Golubic till Stockholm, en synnerligen meriterad Music Supervisior. Thomas berättade om Music Supervision i stort och visade exempel från Netflix-serien Better Call Saul. Givetvis var detta seminarium mycket välbesökt, men för de som missade filmade vi och det ligger snart på vår hemsida.

– Sedan tog vi Digital Marketing & Advertising med Nikoo Sadr från distributören The Orchard på turné. Stockholm och Nalen 11 december, Malmö Moriska 12 december och till sist Umeå P5 Väven 14 december. Välbesökt och uppskattat. Även detta redigeras just nu för att snart hamna på hemsidan. Vi får grymt bra feedback på vår seminarieserie, som stöds av Kulturrådet och Musikverket, och vi håller på att kika på programmet för 2019.

Ni har även haft ett låtskrivarläger på svensk mark?

– Ja, det var otroligt givande. Vi har ju varit inblandade i olika camps i Los Angeles, Japan och Tyskland men aldrig satt ihop något i Sverige. Vi fick i uppdrag av Stims promotionnämnd att genomföra ett låtskrivarläger med svenska låtskrivare, lejonparten kvinnor på uppgång, samt brittiska producenter/låtskrivare som vi flög in. Vi genomförde detta på Pophouse i Stockholm i slutet av november och deltagarna var Saturday, Monday (Sverige) – samordnare, Cadet (UK), Esther Kirabo (S), Iman (S), Imenella (S), Isak von Haartman (S), Jëlly (S), Kida Kudz (UK), Lauren Faith (UK), Maydar (S), Serine Karthage (UK) och Katharina Grubmüller (S) (tekniker). Detta har lett vidare till fortsatt samarbete i Storbritannien för flera av svenskarna och vi jobbar på att upprepa denna skiss i andra genrer.

Vad innebär Sweden Makes Music som ni genomförde i New York?

–Sweden Makes Music är ett bra samarbete mellan Export Music Sweden, konsulatet i New York, Luger och Svenska Institutet. Även i år hade vi en grymt stark uppsättning artister på Baby’s All Right i Brooklyn den 4 december; Cherrie, ViVii, Vacation Forever och Bella Boo. Dagen innan körde vi en mottagning på vår nya konsul Annika Rembes residens på Park Avenue för amerikansk bransch inklusive panelsamtal.

Lars Nylin

Bilden: ExMS på delegationsresa till Seoul, Sydkorea och ExMS Sweden respektive Storbritannien i Urban Song Camp, Stockholm.