Nyheter 18 september 2018

Spotify startar producentkurs för kvinnliga musikskapare

Podcasten Equalizer är snart tillbaka med sin tredje säsong på Spotify. Samtidigt presenteras Equalizer Producer Camp, där artister och låtskrivare bjuds in till producentkurs på Spotifys huvudkontor.

Spotify Equalizer Project startade våren 2017 med syftet att öka och förbättra jämställdheten och mångfalden bland låtskrivare och producenter – yrkesroller i musikbranschen som än i dag är mansdominerade.

Inom ramen för Equalizer Project arrangeras nätverksträffar där musikskapande talanger möter etablerade personer i branschen för att utbyta tankar och erfarenheter. I juni möttes talangerna GRANT, Kiddo, Janice, Bishat och Thea Gustafsson (Becky and the birds) bland andra Katy Perry, Max Martin, Noonie Bao och Daniel Ek under en middag i Stockholm. 

Nu fortsätter Spotifys satsning på jämställdhet i och med starten av Equalizer Projects första producentkurs, där kvinnliga och icke-binära artister och låtskrivare får möjlighet att utveckla sitt musikskapande under tre helger. Under kursen varvas teori med praktiska moment i världsledande studios på Spotifys huvudkontor och hos samarbetspartnern Northbound Studio. 

De artister och låtskrivare som kommer gå kursen är Janice, Maria Andersson (Sahara Hotnights), Jelassi, Naomi Pilgrim, Beri, Isaac Toll Wood, Namasenda, Iman Conta Hultén, SVEA och Equalizer-podcastens programledare Linnea Henriksson.

Under kursens första tillfälle, som ägde rum i helgen, undervisade producentduon Jenny och Cecilia Vaz tillsammans med producenter från nätverket Upfront, och senare i höst får kursen besök av välkända svenska och internationella producenter, exempelvis den amerikanska producenten Trakgirl, som bland annat har jobbat med Jhene Aiko och Timbaland. 

– Vi har bjudit in tio artister från olika bakgrunder och musikgenrer till kursen med syftet att ge dem verktyg för större inflytande i studion. En producent sitter på mycket makt i skapandeprocessen och det är viktigt att vi får in mer mångfald på den positionen. Vi vill ge deltagarna värdefull kunskap, inspiration och riktigt roliga helger här hos oss på Spotify. Det ska bli fantastiskt att följa deras resa, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify.

– Jag har alltid varit väldigt involverad i hela processen som sker i studion, från att skriva min musik till att också klä och producera den, men jag längtar efter att bli ännu mer teknisk och självgående. Det jag dock ser fram emot mest är att få nya kollegor att bolla idéer med, alla med olika musik inom sig. Känns så otroligt inspirerande och kul att få sätta igång, säger Linnea Henriksson. 

Podcasten Equalizer, som leds av Linnea Henriksson och Evyn Redar, kommer också tillbaka i höst. Den 24 september har den tredje säsongen premiär och gästas av bland andra Cleo, Miriam Bryant och kanadensiska artisten Alessia Cara. 

Christel Valsinger