Nyheter 7 augusti 2018

4 SNABBA/Joakim Skoglund, marknadschef Way Out West

 

Kommande veckoslut samlas många ur svensk musikbransch i Slottskogen i Göteborg för att uppleva bl a Patti Smith, Arcade Fire och Kendrick Lamar. Vi tog pulsen på Way Out Wests marknadschef Joakim Skoglund, såhär dagarna före festivalstarten.

Hur ser biljettförsäljningen ut så här långt?

– Vi är bortskämda med intresset för festivalen, särskilt nu mot slutet då det är ett galet tryck. Men vi är ännu inte helt slutsålda, så sista minuten-köparen har fortfarande chansen.

Vad är nytt för i år?

– Vi ska bli klimatpositiva. Det vill säga, vi ska genom att plantera träd binda upp mer växthusgas än vad festivalen släpper ut genom mat, dryck, el, avfall, material, trycksaker och transporter. Vi har också öppnat hotell i Slottsskogen, men du kan tyvärr bara bo där om du är ett bi. Våra förhoppningar är att vildbihotellet kommer att uppmärksamma frågan om att en tredjedel av Sveriges vilda biarter håller på att försvinna. Det är superallvarligt för den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningen har bra info för den som vill hjälpa till att bidra.

Efter en torr och varm sommar ser plötsligt regnet ut att vilja komma lagom till Way Out West. Hur ser beredskapen ut för en eventuellt blöt festival?

– Vi får löpande väldigt detaljerade rapporter i realtid från SMHI och är förberedda för både värme och väta, men nu ser det ändå lovande ut. Tror vi får en riktigt fin festival. Håll det inte emot mig i efterhand bara.

Vad är det största som händer på WoW 2018 som vi inte fattat vidden av?

– Det är rätt sjukt ändå att vi har tre punklegendarer – i ordets rätta mening – på plats dessa tre dagar som alla betytt så obeskrivligt mycket för så många. Den som inte upplevt Patti Smith, Iggy Pop och Thåström live, kan nu pricka av samtliga på en och samma festival. Annars tror jag få fattar vidden av den bredd av kvalitet som Way Out West erbjuder. Ät middag på stjärnkrog under öppen himmel, se filmpremiärer, lyssna på ministrar som pratar kultur och utrikespolitik på WOW Talks, se Kendrick Lamar eller varför inte Rhye i en KYRKA?

Christel Valsinger