22 maj 2018

YouTube inför låtskrivarcredits

YouTube börjar redovisa upphovspersoner och rättighetsinnehavare till musiken som hörs i videor på plattformen. ”En stor brist har nu blivit korrigerad”, menar Musikförläggarnas vd Elisabet Widlund Fornelius.

Upphovsrättsorganisationer runt om i Europa har länge fajtats för att låtskrivare och rättighetsägare ska få credits på olika streamingtjänster. Tidigare i år började Spotify redovisa upphovspersoner i anslutning till låtar och nu kliver även Youtube på. Genom att klicka på ”Visa mer” under en publicerad video kommer man åt avsnittet ”The music in this video” där artist, låtskrivare, förlag och skivbolag ska anges.

Uppdateringen kommer i anslutning till att Youtube sjösätter tjänsten Youtube Music, som MI:s Daniel Johansson skriver mer om här.

”YouTube har åtagit sig att ge ett erkännande till alla de personer som bidrar till den kreativa processen, och det här är bara början. Genom våra branschpartnerskap kommer vi att utöka omfattningen och kvaliteten på data så att alla skapare krediteras så fullständigt och korrekt som möjligt,” säger företaget i en kommentar.

Musikförläggarnas vd Elisabet Widlund Fornelius välkomnar beslutet.

– Att YouTube nu tar sitt ansvar och lägger till credits för musik i video är ett efterlängtat steg i att alla musiktjänster ska inkludera credits till rättighetshavarna – såväl låtskrivare som förlag. Det är helt enkelt en stor brist, en rättighet de inte tidigare tagit hänsyn till, som nu blivit korrigerad.

Vad betyder det för musikbranschen att Youtube tar det här steget?

– Det är extremt viktigt att YouTube, som räknas som världens största musiktjänst, tar sitt ansvar. Credits och skälig betalning till musikskapare måste bli en självklarhet på hela streamingmarknaden.

Är det ett resultat av ett påverkansarbete som ni varit med och fört?

– Vi har länge tryckt på för att musiktjänsterna ska ta sitt ansvar – detta har vi gjort direkt med tjänsterna och genom samarbete med andra organisationer som Stim. Dessutom är det ju en ny EU-lag på gång som säger att tjänsterna måste respektera upphovsrätten, så det bidrar säkert också.

Christel Valsinger