Nyheter 18 juni 2017

PRIS Björn Engelmann MVP vid Denniz Pop Awards

Hederspriset årets MVP vid årets Denniz Pop Awards gick till landets kanske flitigaste mastrare, Björn Engelmann. Rookie-pristagare blev Flat Earth Society och Agrin Rahmani. The Grand Prize delades ut till SHY Martin och SHY Nodi.

– Tack till alla som gett och ger mig förtroendet att göra finishen på er musik, jag är enormt tacksam och rörd och överraskad. På galan förstod jag knappt vad som hände, vilket nog märktes, hälsar Björn Engelmann via MI.

Över 4000 låtar skickades in till de två rookiekategorierna i år. Av de tre nominerade i respektive kategori har nu juryn, med hjälp av folkets röster, tagit fram de två vinnarna. De tilldelades varsitt stipendium på 10 000 dollar.

Årets Rookie Artist/Band: Flat Earth Society

Det nystartade bandet Flat Earth Society skriver och producerar all sin musik tillsammans. Medlemmarna Oskar Nilsson, Magnus Wallin, Joakim Wallin och Gustaf Svenungsson, jobbar alla med musik även vid sidan av bandet. Trummisen Joakim turnerar med artister som Miriam Bryant. Basisten och sångaren Oskar har gjort en av huvudrollerna i ”Kristina från Duvemåla” och körat bakom många svenska artister. Gustaf och Magnus jobbar ihop som låtskrivar- och producentduo.

Årets Rookie Låtskrivare/Producent: Agrin Rahmani

Agrin Rahmani är producenten och låtskrivaren bakom artisten LÉON. Tillsammans med LÉON gjorde Agrin succélåten ”Tired of Talking”. Han har även producerat, och är en av låtskrivarna bakom, Denniz Pop Awards-nominerade artisten SKOTT’s ”Porcelain”.

Årets Grand Prize: SHY Martin och SHY Nodi

Hederspriset för årets internationella framgång 2017 gick till låtskrivarna, och artisterna, SHY Martin och SHY Nodi. Låtskrivarduon SHY har bland annat skrivit låtar som Mike Perrys ”The Ocean”, The Chainsmokers ”All We Know” och Kygo & Ellie Gouldings ”First Time”. De var dessutom nominerade i Denniz Pop Awards 2016 med sitt band Södra Station. Juryns motivering lyder: ”Från att ha varit nominerade till världens bästa musikpris 2016 till att sedan, på så kort tid, fullständigt mangla ut hit på hit på hit i världen…”

Årets MVP: Björn Engelmann

Hedersutnämningen som årets MVP gick till masteringexperten Björn Engelmann som mastrat över 50 000 låtar sedan han började 1980. Juryns motivering lyder: ”Få personer har, i kulisserna, påverkat så många artisters och producenters sound som Björn Engelmann. Med en enorm kunskap och lyhördhet har årets MVP spelat en oerhört stor roll i musiksveriges internationella framgångar och ”det svenska musikundret”.

Juryn i Denniz Pop Awards består av: Max Martin, Tove Lo, Rami Yacoub, Laleh, Jörgen Elofsson, Andreas Carlsson, Jacob Schulze, John Amatiello, Kristian Lundin, David Kreuger och Per Magnusson.

Lars Nylin