Nyheter 22 februari 2017

MUSIKBOLAG En epok i svensk musikbransch avslutas

Den sista juni avslutas en epok i modern svensk musikbransch, samtidigt inleds en ny. Maria Molin Ljunggren lämnar då sin roll som VD för Capitol Music Group, som inkluderar hennes och Bobby Ljunggrens skapelse Lionheart Music Group. Lämnar gör även Bobby, framgångsrik låtskrivare och producent, bland annat av många av Lionhearts succéer i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

– Egentligen är det inte alls dramatiskt. Universal Music köpte 51 % av Lionheart 2007, resterande delen 2014 samtidigt som vi tillsammans skapade Capitol Music Group-Sverige. Nu är det dags för nästa steg, tiden var här för något nytt efter alla år med Lionheart, säger Maria Molin Ljunggren.

Verksamheten startades ursprungligen 1990 av Maria Molin Ljunggren och maken Bobby Ljunggren och har varit ett komplett ”360-bolag” från långt innan begreppet myntades. Man har varit skivbolag, förlag, bokningsbolag, studio och management.

Inte minst har Lionheart varit en central del i Melodifestivalens moderna utveckling med ständiga finalister och vinnare.  Bolaget har också varit i fronten när countrygenren slagit brett i Sverige, med artister som Jill Johnson och amerikanen Doug Seegers.

Universal Music Sweden började gå in som ägare i Lionheart redan för tio år sedan, men bolaget har hela tiden agerat enligt principen ”stand alone”-bolag. Så även efter att det blev en del av Universalägda Capitol Music Group där Capitol Records, Lionheart, Virgin Records, SoFo Records och Kavalkad varit övriga etiketter. Andra hörnstenar i Capitol Music Group är Lionheart Music Publishing och bokningsbolaget Capitol Live. Allt i lokaler på Söder i Stockholm.

– Lionheart har varit vår baby sedan start. Vi har jobbat nära artisterna och våra kompositörer med stort hjärta, visionen har varit att hjälpa talanger som vi älskar att slå rot och blomma, det har varit en fin plantskola, en underbar och framgångsrik resa. Här har många av våra mest folkliga artister fått sin start likväl som framgångsrika kompositörer som RedOne, Oscar Holter och Jakke ”TinyIsland” Erixson, alla med en serie internationella framgångar.  Vi har fått vara med om alla sidor av den här branschen. Detta är hur vi vill arbeta och det kommer att färga även våra nästa satsningar. Mer om det avslöjas längre fram, fortsätter Maria som sedan 2010 även är ordförande för skivbolagens branschorganisation Ifpi.

– Maria och Bobby, den svenska musikbranschens power couple, har gjort ett unikt avtryck under 25 år. Vårt samarbete har varit en förmån och en inspiration och jag vill tacka Maria och Bobby för fantastiska insatser i Lionheart Music Group och Capitol Music Group, men framförallt för deras insatser för våra artister, säger Per Sundin, Nordisk VD på Universal Music.

Lars Nylin

Foto Maria Molin Ljunggren: Rickard L Eriksson, foto Bobby Ljunngren: Printz.