18 oktober 2016

LIVE Svensk popexport och Kalifornisk byråkrati

Man nådde inte riktigt publikmålet och lokal byråkrati ställde till det. Men Janne Kleman, en av de ansvariga för helgens Stockholm, Ca i Los Angeles, tycks ändå nöjd.

Efter att helgens svenska festivalexport Stockholm,Ca avslutats i Los Angeles skrev en av de ansvariga, Janne Kleman, på Facebook: ”Jag tyckte Sverige var ett jobbigt land att arrangera festivaler i pga alla lagar, regler och skit staten ställer till med men det visade sig vara en walk in the park om man jämför med USA. Lite mör i dag men ändå lycklig över denna erfarenhet! Glad att faktiskt inte vara för gammal för att lära sig nya saker i livet.  Tack alla som kom, hjälpte till, festade och gjorde detta möjligt!

När MI hör av sig för att höra om vad som döljer sig mellan de raderna svarar Kleman via SMS med en smiley efter formuleringen: ”Det är när jag är för gammal eller tycker staten ställer till med för mycket skit!”

Exakt vad som krånglade kanske vi får återkomma till. Men sett på avstånd tycks den utlokaliserade helsvenska festivalen ändå ha blivit riktigt lyckad. Publikmålet budgetmässigt var 5000, Svenska Dagbladet rapporterar att de uppskattade publiken till 4000. Enligt samma SVD-krönikör handlade det till största delen om svenskar i Kalifornien.

Festivalens initiativtagare Björn Barnekow hade också sagt på förhand: ”Vi kommer säkert att tappa lite pengar. Vi har gått ut hårt när vi lanserat, men vi ville göra det lite speciellt.”

Minifestivalen gick under parollen ”Musik av Sverige, väder av Kalifornien” och inledde den svensk-amerikanska hiphop- och R&B-artisten Mapei inramad av idel symboler för Sverige. Sedan radade svenskarna upp sig med namn som Otto Knows, Little Dragon, Icona Pop och även svenskspråkiga Veronica Maggio.

Åskådarna bjöds på två scener, tio akter, fyra restauranger, konstutställningar, sponsorer och även två pingisbord. Dessutom fick uppenbarligen representanter för kaliforniska myndigheter lite att göra…

Lars Nylin

Foto: Stockholm, CA Facebook