26 maj 2016

DIGITALT Ännu ett miljardstreck för Spotify

När det talas om Spotify talas det ofta om miljarder. Det senaste exemplet är att antalet låtar som lyssnats via Discover Weekly nu passerar fem miljarder.

I veckan läckte årsrapporten för Spotifys 2015 ut och affärsmedier fokuserade på en miljardförlust men också på en rekordomsättning på 20 miljarder.

Men det finns också mer musikkopplade miljarder att rapportera om. Förra veckan meddelades att Spotifys lyssnare nu gör mer än en miljard streams per vecka från tjänstens egna spellistor.

– Spellistor som Rap Caviar, Baila Reggaeton, Hot Country och Today’s Top Hits har miljoner lyssnare som använder dem varje dag, sa Stefan Blom – Chief Strategy and Content Officer på Spotify – i ett pressmeddelande.

Denna vecka kommer rapporten att Discover Weekly totalt ligger bakom nästan fem miljarder spelningar och att mer än 40 miljoner användare, av Spotifys totalt cirka 90 miljoner användare, har lyssnat på Discover Weekly på Spotify.

Varje måndag presenterar Discover Weekly två timmar med rekommenderad musik.

Några fakta om Discover Weekly:

-Mer än hälften av alla som lyssnar kommer tillbaka veckan efter.
– Mer än hälften av alla som lyssnar spelar minst 10 låtar varje vecka.
-Mer än hälften av alla som lyssnar sparar minst en låt till sina egna spellistor.
-Discover Weekly är mest populär i åldersgruppen 25-34 år, tätt följd av 55+.
-De tre mest populära musikgenrerna är 1) pop 2) ”indie tronica” 2) ”indie pop.”
-Sverige, Schweiz och Tyskland är länderna som har de mest hängivna fansen.
-Lyssnandet av spellistan är som störst under måndagsmorgon mellan kl. 08.00-09-00 i USA och Storbritannien. Medan i Sverige och Tyskland lyssnar man som mest strax efter jobbet runt kl. 17 00.

Men Discover Weekly handlar inte bara om att ge tjänstens användare personliga rekommendationer – det hjälper även artister att bli hörda. I dagsläget finns det mer än 8000 artister som får hälften av sina spelningar genom spellistan.

I Sverige har enligt Spotifys presstjänst artister som Albin, Emil Assergård och Andreas Moe flitigt medverkat på spellistorna under det gångna året. Andra artister som Jon Henrik Fjällgren och John De Sohn har även de fått se en bestående ökning i antal spelningar i samband med Discover Weekly.

Lars Nylin