8 juni 2010

GULDKLAVEN Årets nomineringar klara

I dansbandspriset Guldkalvens nomineringslista till priset i kategorin Årets Dansband återfinns i år såväl fjolårets vinnare av Dansbandskampen – The Playtones – som de 50-årsjubilerande Flamingokvintetten och Titanix.

I nomineringsarbetet har juryn, med representanter från prisets tre instiftare Sveriges Radio, Dansveckan i Malung och danstidningen Får Jag Lov, bedömt dansbanden utifrån fyra kriterier: aktualitet, aktivitet, musikalitet och popularitet. I söndags presenterades de nominerade i programmet P4 Dans i Sveriges Radio.

Nominerade 2010

Årets Dansband
Flamingokvintetten
The Playtones
Titanix

Årets Låt
The Playtones Excuse me
Scotts In a moment like this
Sveriges dansband för Haiti Vi kan alla göra nåt

Årets Album
Torgny Melins Dansbandsnatt
Larz-Kristerz Om du vill
The Playtones Rock´n roll Dance Party

Årets Sångerska
Maria Persson (Blender)
Maria Rolf (Titanix)
Erica Sjöström (Drifters)

Årets Sångare
Rickard Carlsson (Zekes)
Olle Jönsson (Lasse Stefanz)
Peter Larsson/Stefan Nykvist (Larz-Kristerz)

Årets Gitarrist
Peter Andersson (The Playtones)
Christer Ericsson (Lasse Stefanz)
Peter Svensson (Date)

Årets Trummis
Kjetil Granli (Streaplers)
Lars-Anders Rylander (Shake)
Dan Strandberg (Martinez)

Årets Basist
Roberto Mårdstam (Scotts)
Jörgen Sandström (Jannez)
Per-Göran Svensson (Perikles)

Årets Keyboardist
Lasse Larsson (Arvingarna)
Ludvig Olin (Rolandz)
Henrik Ström (CC & Lee)

Vinnarna i respektive kategori koras genom en omröstning där juryn har en fjärdedels röst var och den sista fjärdedelen har publiken som kan rösta på sina favoriter via telefon och sms. Vid oavgjorrda resultat väger publikens röst tyngst.
Telefonomröstningen startar den 6 juni kl 19.30 och pågår till den 11 juli kl 23.59, utom i kategorierna Årets Låt och Årets Dansband där omröstningen pågår till den 18 juli kl 21.30.

Utöver ovanstående kategorier delas även följande priser ut:

Årets Dansarrangör – Landets dansband röstar fram en arrangör som de tycker bör uppmärksammas för sin goda insats i dans-Sverige.

Juryns Specialpris – Representanter för de tre instiftarna av priset utser en vinnare och det kan vara till vem eller vad som helst som gjort särskilda insatser under året.

SKAP-stipendiet – För andra året i rad delar SKAP (Sveriges intresseförening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer) ut ett stipendium till en eller flera kompositörer som speciellt inriktat sig på att komponera musik som framförs av dansband. Prissumman är på totalt 40 000 kronor.

Samtliga vinnare tillkännages på en direktsänd gala under dansveckan i Malung söndag den 18 juli. Programledare för galan är Thomas Deutgen.

Guldklaven instiftades 2000 av Sveriges Radio, Dansveckan i Malung och danstidningen Får Jag Lov.

Claes Olson