3 juli 2015

FÖRLAG Ny guide till politiker om musikskapares rättigheter

Med anledning av politikerveckan i Almedalen ger Musikförläggarna tillsammans med systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit och tecknaren Magnus Bard ut en illustrativ guide om musikanvändning i politiska kampanjer. Guiden vill öka kunskapen hos politiker och partier om vilka regler som gäller när man vill använda musik.

Artisten Magnus Johansson fick en överraskning när det kom ut att SD använt hans låt Vakna nu Anneli som pausmusik under deras dag på politikerveckan i Almedalen. På sin Facebooksida skrev han:

”Fucking SD använder Vakna nu Anneli som pausmusik i Almedalen. Bush drog växlar på Born in the USA. Donald Trump boostade sin kampanj med Neil Youngs Rockin’ in the free world. Inga jämförelser i övrigt, men för upphovsmannen i fråga är det lika upprörande.”

Kanske hade SD och andra politiska partier med musik i evenemangen tänkt två gånger om de hade läst Musikförläggarnas guide.

– Självklart ska man fråga om lov innan man drar nytta av någon annans arbete. Det kan ju hända att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter. Vilket man i så fall ska respektera, säger Johan Malmberg, kommunikationsansvarig på Musikförläggarna i ett pressmeddelande om guiden.

– Vi tyckte det var ett bra och roligt sätt att uppmärksamma musikskapares rättigheter på, vilket är viktigt och något vi gärna medverkar till, säger Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit.

Saknar man tillstånd i dessa fall kan det dessutom bli fråga om ett intrång i musikskaparens ideella rätt, det vill säga rätten att säga nej till att medverka med sin musik i ett sammanhang som för musikskaparen upplevs som kränkande, skriver Musikförläggarna.

Christel Valsinger

Illustration: Magnus Bard

Illustration: Magnus Bard