Nyheter 18 december 2014

4 SNABBA Grammynominerade producenten Ludwig Göransson

För första gången har en svensk Grammynominerats i kategorin Best Rap Album. Det är kompositören och producenten Ludwig Göransson från Linköping som kan få priset för albumet Because the Internet med Childish Gambino.

Hur kommer det sig att du och Donald Glover/Childish Gambino  började jobba ihop?

– Vi träffades under inspelningen av Community. Jag skriver all musik till tv-serien och han kom över till min studio for att sjunga in Somewhere Out There till ett avsnitt i första säsongen. Jag drog några roliga skämt och sen blev vi kompisar. 

Du åkte till Kalifornien och gick filmmusikutbildningen ”Scoring för motion picture and television”   2007 – sen dess har du gjort musik till filmer som Fruitvale Station och We’re The Millers, till tv-serier som New Girl och Community och bland annat producerat Haim och Childish Gambino. Hur har du lyckats med allt detta?

– Allt är en kombination av väldigt hårt arbete, vara på rätt tid och plats och att vara en kul spelevink som folk vill jobba med. Jag var också väldigt väl förberedd innan jag flyttade till Kalifornien och hade lagt ner ett oändligt antal timmar på att öva gitarr och komponera musik. Jag  flyttade över direkt efter att jag hade tagit min examen på Kungliga musikhögskolan när jag var 22.

Vad har du på gång framöver?

– Mitt största projekt just nu är musiken till filmen Creed som är uppföljaren till Rocky-filmerna.  Det kommer att bli helt otroligt bra.  Jag och Donald kommer även att börja jobba på nya Childish Gambino-skivan i januari. Sen skriver jag också musiken till tv-serierna Community (säsong 6), New Girl (s 4), Satisfaction (s2), Survivors Remorse (s2) och Playing House (s2).

Till sist – vad ska du ha på dig på Grammygalan? 

– Min Balmain-kostym och mitt ödmjuka smile. 

Christel Valsinger

Fotnot: Grammy awards äger rum den 8 februari. Övriga nominerade i kategorin Best rap album är: Iggy Azalea The New Classic, CommonNobody’s Smiling, EminemThe Marshall Mathers LP 2, Schoolboy QOxymoron och Wiz KhalifaBlacc Hollywood.