27 november 2014

MUSIKBOLAG PledgeMusic firar 5 år och öppnar Stockholmskontor

Engelska PledgeMusic, ledande musikplattform i det snabbt växande crowdfundingsammanhanget, fyller i dagarna fem år. I samband med det öppnar bolaget Skandinaviskt kontor i Stockholm. 

PledgeMusic är en global musikplattform där artister kan finansiera sina projekt med hjälp av sina fans. Bolaget/plattformen har kontor i Storbritannien, USA, Tyskland, Australien, Kanada och från 27 november även i Skandinavien där kontoret finns i Stockholm. Plattformen har över 900,000 registrerade medlemmar som finns i hela världen, ett antal som växer kraftigt varje dag.

I samarbete med skivbolag, managements, musikförlag och alla sorters artister skapar PledgeMusic möjligheter för skivutgivningar, turnéer, merchandise och andra musikrelaterade projekt. Allt detta görs genom att låta fans vara intensivt
delaktiga i processen, säger bolaget i ett pressmeddelande. PledgeMusic är, förutom en finansieringsplattform, även en plattform för förhandsbokningar av musikutgivningar. Artister som använt PledgeMusic är bland andra Lalah Hathaway, Korn, Smashing Pumpkins, Lloyd Cole och Imogen Heap.

Malcolm Dunbar, medgrundare och VD för PledgeMusic, säger: ”Att öppna ett kontor i regionen markerar en ny och spännande fas i utvecklingen av PledgeMusic. Musikaliskt har Sverige och Skandinavien alltid levererat nya och spännande artister, både för hemmamarknaden och internationellt, och det är bra att PledgeMusic nu har öppnat ett kontor där.”

VD för Skandinavien är Sanji Tandan, som tidigare bland annat varit VD för skivbolaget Warner Music:

Jag anser att Pledge Music är ”the missing link” i dagens musikindustri och vårt verktyg behövs mer nu än någonsin. Plattformen kompletterar vår bransch på ett perfekt sätt då den kan användas av artister, traditionella skivbolag,
förlag, bokningsbolag, management, mm. Eftersom PledgeMusic är en transparant plattform där inga rättigheter tas i anspråk är den endast att betraktas som ett finansieringsverktyg som kopplar artisten, oavsett status, med fans för att
erbjuda olika former av upplevelser.”

Tandan fortsätter:

Jag är också väldigt nöjd med att ha Vice Scandinavia med som partners i projektet. Vice kommer med sin kompetens att ytterligare förstärka vår närvaro i Sverige och resten av Norden. För att kunna säkerställa kvaliteten på de akter som
vill verka på plattformen finns en kärngrupp av fristående A&R:s knutna till Pledge Music. I Sverige är det Helene Wigren, Lars Nylin, Mårten Aglander, David Mortimer-Hawkins och Klas Lunding samt Anna Rosdahl som också är Campaign Manager. Ett dream team helt enkelt!

Claes Olson

Bilden från vänster: Anna Rosdahl, Helene Wigren, Klas Lunding, Mårten Aglander, Malcolm Dunbar (PledgeMusic), Sanji Tandan och Lars Nylin. På bilden saknas David Mortimer-Hawkins.