20 november 2014

SVERIGETOPPLISTAN v 47 Pink Floyd slutar på topp

De engelska veteranerna Pink Floyd slutar på topp. Det som gruppen meddelat blir det sista albumet är ny etta. OMI:s Cheerleader (Felix Jaehn Remix Radio Edit) [Ultra Records / Sony Music] är kvar i topp av en stabil singellista.

Det mest uppseendeväckande på singellistan är att australiska bandet Shepphard fortsätter att klättra. Geronimo [Decca/Universal] var etta i hemlandet i våras och har sedan dess smugit upp på listor över hela världen. På Sverigetopplistan har den gått från 23 till 13 och nu 8. Bästa nykomling är Västerviksduon Vigiland vars andra singel Ufo [Universal/Universal] går in som stark 22.

På albumlistan och totala listan regerar Pink Floyd i topp med nygamla The Endless River [Parlophone UK Frontline/Warner Music]. Materialet som bandet deklarerat blir deras sista spelades ursprungligen in i samband med 1994 års album The Division Bell och har nu slutförts i ett samarbete mellan bandets David Gilmour och producenter som Youth och Phil Manzanera. Albumet är gruppens fjärde Sverigeetta, den första hade man 1979 med The Wall. Totalt har bandet släppt 15 studioalbum.

One Directions Four [Syco/Sony Music] går in som nummer 2. Det innebär att de unga britterna för första gången inte blir etta på albumlistan. På plats 3 placerar sig Sven-Bertil Taube med Hommage [Stories/Universal], detta är Taubes bästa placering någonsin, faktum är att han på egen hand inte varit topp 10 sedan albumlistan infördes 1975.

Längre ner på listan gör Lasse Stefanz entré som nummer 13 med sin mäktiga box The Complete Collection [Mariann/Warner]. Med tanke på 46 CD (!) och högt PPD – utpriset är ca 1500 kronor – är frågan var den skulle ha hamnat om vi haft exempelvis en tysk lista, där även värdet av försäljningen vägs.

På samlingslistan går Så mycket bättre – Familjens dag [Eva Records/Sony] in som nummer 4. på det totala listan hamnar den som nummer 32.

Lars Nylin