20 november 2014

SKIVBOLAG Sony Music Sverige i världsavtal med Moroder

Synt- och discopionjären Giorgio Moroder är mångdubbelt Sverigeaktuell denna vecka. Nu står det också klart att det blir Sony Musics Sverige-kontor ingått ett världsomspännande avtal med en av den moderna elektroniska musikens förgrundsgestalter. Albumet För att fira detta släpps idag nya låten 74 is the new 24 med en helt ny video,

Giorgio Moroders kommande album, planerat till våren 2015, får han hjälp av en diger lista stora stjärnor inklusive Sia, Kylie Minogue, Mikky Ekko, Britney Spears, Foxes, Charli XCX, Matthew Koma, med flera.

Den italienskfödde Moroder har gjort sig ett namn som en av världens mest inflytelserika producenter, låtskrivare och kompositörer. Vid 74 års ålder är Moroder fortfarande en centralgestalt inom EDM kulturen. Han återinfördes in i det verkligen rampljuset i och med sin medverkan på succéalbumet Random Access Memories med Daft Punk från 2013. Nyligen har han varit aktuell med remixer åt artister som Lady Gaga/Tony Bennett, Coldplay och Haim. Han har en nyfunnen passion som live-DJ och har under det gångna året medverkat på stora festivaler i Japan, Mexiko, Tyskland, USA och inte minst här i Sverige på Way Out West.

– Giorgio Moroder är en livs levande legend. Vi är otroligt stolta att ha vunnit förtroendet till att teckna avtal med honom för världen… som musiker, hitmakare och inspirationskälla är han mer relevant än någonsin. Det finns inte en mer professionell konstnär att arbeta med – otroligt träffsäker, enormt engagerad och besitter en oerhörd musikkunskap. Det är en otroligt rolig resa som bara börjat, säger Helen McLaughlin, Head of A&R Sony Music Sverige.

– Vi är extremt glada och stolta att få jobba tillsammans med en av musikhistoriens största ikoner. Det finns få musiker som har betytt så mycket för popmusikens utveckling och att hans fingertoppskänsla för hitmusik är lika vass idag som i början på sin karriär är ett kvitto på hans storhet som artist, säger Mark Dennis, VD för Sony Music Sverige.

Under sin karriär har Giorgio Moroder arbetat med några av de mest kända namnen inom populärmusiken inklusive Barbra Streisand, Elton John, Donna Summer, Cher, Janet Jackson, Chaka Khan, Freddy Mercury, Blondie och David Bowie för att nämna några. Samarbetet på 1970 talet med framförallt Donna Summer utmynnade i banbrytande låtar som Love To Love You Baby, Hot Stuff och I Feel Love som krönte just Summer till det självklara epitetet Queen of Disco.

Utöver stora hits under disco-eran har han även utmärkt sig som filmmusikkompositör – soundtracken till både Scarface och Midnight Express är signerade Moroder. För den senare vann han även en Oscars-statyett – sin första av tre – han har även vunnit priset för Best Song med Flashdance med Irene Cara och Take My Breath Away med Berlin.

Giorgio Moroder valdes in i Dance Music Hall of Fame 2004.

Lars Nylin