Nyheter 2 maj 2014

IN MEMORIAM Per-Anders Boquist

Per-Anders Boquist, Gryt, 82 år har avlidit efter en kort tids sjukdom. Hans närmaste anhöriga är sambon Berit och barnen Petra, Fredrik, Emma, Johan och Klara.

Per-Anders växte upp i Vasastan i Stockholm, men släktens rötter fanns i skärgårdssocknen Gryt där hans farfar John varit verksam som lots. Efter ett innehållsrikt liv med verksamhet inom musikbranschen valde Per-Anders att återknyta till denna vackra skärgård och skapade sig ett hem på torpet Arvidsberg.

Per-Anders första arbete inom musikbranschen var på Simon Brehms skivbolag Karusell. Senare blev han chef för det nystartade skivbolaget Scan-Disc med artister som Gunnar Wiklund och Ulla Sallert. Han  producerade då bl.a. det numera klassiska albumet med Evert Taube på Gröna Lund.

1966 var det dags för Per-Anders att tillsammans med sin bror Janne, en strålande jazzpianist, starta det egna skivbolaget Amigo som de första åren huserade i en f.d. mjölkbutik i Atlas-området i Stockholm. Amigo blev snart ett tongivande musikbolag inom speciellt jazz, visor och folkmusik. Det gjorde att Amigo och Per-Anders belönades med IFPI Grammis hederspris år 1999. Per-Anders fann också tid att skriva ett stort antal svenska texter under pseudonymen Patrik åt många av Sveriges mest kända populärartister, bl.a. Sådan Är Kapitalismen för Fred Åkerström, texterna till Lars Ekborgs Tom Lehrer-album som Amigo spelade in och Cuando Sali de Cuba som i Per-Anders version blev Natten Har Tusen Ögon, en svensk evergreen. År 2001 såldes Amigo till det av Bonnier nystartade Bonnier Amigo Music Group.

Per-Anders sökande efter rötter i Gryt blev framgångsrika på flera fält. Han fann ett djupt fäste i Bondekroks och Kättilö byar. Hans ovanliga händighet med arkivmaterial och sagesmän kom att avkasta mer än personlig insikt om den egna släkten.

Han blev grytsskärgårdens främste genealog. Knappast någon av byarna saknar nu en grundlig kartläggning av släkter och ägare genom skrifter som Per-Anders generöst delade med sig av. På vägen samlade han på sig ett stort kulturhistoriskt vetande.

Det kom väl till pass då han tog på sig det mycket omfattande arbetet med att i verken om Kråkmarö kronohemman och Lökskärs fiskeläge klargöra en tidigare okänd befolknings utveckling. Per-Anders kärlek till sin skärgård liksom hans sällskapstalang och spelmansglädje gjorde honom till en mycket uppskattad vän och medspelare i Gryts sällskaps och föreningsliv.

Per-Anders ägnade både Musiken och sin Hembygd samma entusiasm och var dessutom en strålande person för alla oss som hade glädjen att lära känna honom.

Per Gräslund, kulturhistoriker

Dag Häggqvist, Gazell Records AB