Nyheter 4 februari 2014

PRIS Exportpris till Avicii, ABBA och TEN Music Group

Handelsminister Ewa Björling delade på tisdagen ut regeringens musikexportpris för 2013. Priset gick föga överraskande till Avicii. Hederspriset gick till ABBA. TEN Music Group tilldelades det nyinstiftade Hedersomnämnandet.

De nominerade till exportpriset var en ytterst meriterad skara: Avicii, Carl Falk & Rami Yacoub, Icona Pop, Nina Stemme och Watain. Men priset gick alltså till housefenomen Tim ”Avicii” Bergling.

Sedan 1997 uppmärksammar regeringen insatser inom musikbranschen som under det gångna året riktat strålkastarljuset mot Sverige och därigenom bidragit till svensk export.  Pristagaren utses av en jury som varje år har i uppgift att utse någon inom musikbranschen som utmärkt sig genom sitt bidrag till svenska exportframgångar och hjälpt till att sätta Sverige på kartan. Juryn grundar sitt beslut på att pristagaren ses som en god representant för Sverige där framgångar på flera stora utlandsmarknader är extra meriterande liksom ett påvisat kreativt entreprenörskap som främjat den svenska musikexporten och Sverigebilden. Priset kan ges till flera personer, exempelvis en grupp.

Sedan år 2006 har juryn också getts möjlighet att även utse en särskild Hederspristagare, baserat inte minst på mångåriga insatser för svensk musikexport eller spridning av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att förmedla en positiv bild av Sverige. Årets Hederspris gick till ABBA, som troligen inte behöver någon ytterligare motivering.

Nytt för 2014 är ett Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering. Detta pris är till de aktörer som inte själva är kompositörer, låtskrivare, producenter, sångare, musiker eller andra utövare men som icke desto mindre på ett betydelsefullt sätt har bidragit till svensk musiks internationella framgångar. Exempel är skivbolag, agenter, musikförlag eller andra som förtjänar att lyftas fram. Detta pris delas endast ut det år det finns särskilda skäl till det. Det är mångåriga insatser för svensk musikexport eller spridningen av svensk musik i utlandet som ska belönas. Pristagaren ska ha hjälpt till att sätta Sverige på kartan. Det pristagaren åstadkommit ska i viss mån ställas i relation till den bransch eller sektor inom vilken denne verkar. Även stora insatser inom små sektorer ska kunna uppmärksammas. Priset kan även ges till flera aktörer som gemensamt uppfyller statuten.

Första mottagare blev TEN Music Group, hem för artister som Icona Pop och Zara Larsson.

Årets jurymedlemmar:
Annika Rembe, ordförande
Anna-Karin Larsson, Sveriges Radios musikchef
Christer Modig, VD MTG Radio
Claes Olson, redaktör Musikindustrin
Elisabet Widlund, f.d. VD Musiksverige
Håkan Hjort, kansliråd, Utrikesdepartementet
Jesper Thorsson, VD Export Music Sweden
Jonas Burman, chef för Musikplattformen på Musikverket
Ludvig Werner, VD IFPI
Nutta Hultman, kanslichef SMFF
Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television

Juryns motivering Avicii:

”Han blev hånad av kollegorna när han utmanade en likriktad elektronisk dansmusikscen med att plötsligt ta med sig ett countryband på scen under en viktig festivalspelning i USA. Men när sången som spelades – ”Wake Me Up” – några månader senare hade legat iTunes-etta i över 60 länder – och dessutom sålt guld och platina i 25 länder – är det få som fortfarande retas. Tänk att en albumdebutant från Östermalm på detta vis inte bara skriver svensk pophistoria. Med sin vidöppna blick mot all sorts popmusik är han som kompositör och producent också med om att – på flera plan, inte minst i sättet att marknadsföra sig – förändra den globala scen han verkar på.”

Motiveringar för övriga nominerade :

Carl Falk & Rami Yacoub

”För tio år sedan gjorde Carl Falk entré på den internationella musikscenen med det irländska pojkbandet Westlifes singelhit Obvious. Sedan dess har han såväl arbetat med bl.a Taio Cruz som skådespelaren Russell Crowes sång i filmen Les Misérables. Rami Yacoub började arbeta med Max Martin i slutet av nittiotalet och har samarbeten med Pink, Britney Spears, Backstreet Boys, Celine Dion och Enrique Iglesias på meritlistan. Sedan några år tillbaka driver Falk och Yacoub tillsammans det framgångsrika produktionsbolaget Kinglet Studios. De senaste åren har man levererat ett långt pärlband av hits, som alla är exempel på svenskt låtskrivarhantverk när det är som bäst, åt bl.a Nicki Minaj och One Direction. Carl Falk och Rami Yacoub var högst delaktiga i att det sistnämnda bandets i flera länder listtoppande album Take Me Home tillbringade hela fjolåret i Englandslistans toppskikt.”

Icona Pop

”Stjärnorna måste ha stått helt rätt när Caroline Hjelt och Aino Jawo träffades på en fest och bestämde sig för att bilda Icona Pop för exakt fem år sedan. Duons ambition att göra ”musik som man både kan skratta och gråta åt” visade sig snart vara en vinnande formel. Redan med debutsingeln Manners väckte man uppmärksamhet i såväl engelsk som amerikansk musikmedia. Det i särklass största genomslaget har man dock haft med redan klassiska I Love It, som till dags dato har sålts i mer än två miljoner exemplar enbart i USA. Tack vare hårt arbete, outtröttligt turnerande och ett unikt sinne för catchy melodier och oemotståndliga beats fortsatte världen att även 2013 rikta både sina öron och ögon mot svenska Icona Pop.”

Nina Stemme

”Nina Stemme är en artist som visar att Sverige fortsätter att exportera unika sångare i traditionen efter Jussi Björling och Birgit Nilsson. En svensk valkyria som med stor dramatik och varm röst rör sig ledigt på världens operascener och idag räknas som en vår tids främsta Wagnersopraner. Under 2013 mottog hon The International Opera Awards utmärkelse för världens bästa kvinnliga sångare. Hon blev utsedd till ”Singer of the Year” i den tyska tidsskriften Opernwelt. Hon har under 2013 debuterat som Turandot och haft stora framgångar som Salome på Stockholmsoperan. Hon har gjort succé som Brünnhilde i Royal Albert Hall, London och som Isolde på Wiener Staatsoper. Nina Stemme briljerar i perfekt kombination av dramatisk skärpa och lyrisk värme, kombinerat med färgstarkt sceniskt temperament och en självklar musikalitet. Hon förknippas lätt med svenska honnörsord som yppersta kvalitet och oklanderligt konstnärskap.”

Watain

”Aldrig tidigare lär turistbyrån i Uppsala ha noterat intresse från så många olika nationaliteter samtidigt som när stadens söner Watain premiärspelade sitt nya och femte verk ”The Wild Hunt” i höstas. Albumet är gruppens mest framgångsrika hittills. Watain har hyllats internationellt för att de på flera plan utvecklat och förstorat sin svartmetall med både raseri och kaos i behåll, men med en nyvunnen ton av känslighet som ingen annan i denna musikaliska värld varit i närheten av tidigare.”

Lars Nylin