3 oktober 2013

4 SNABBA Lena Åberg Frisk / Stockholm Jazz Festival & Fasching

14-20 oktober arrangeras Stockholm Jazz Festival. Sedan några år tillbaka är festivalen ett höst- istället för ett sommararrangemang. Totalt bjuder årets program på över 125 olika konserter och inslag runt om huvudstadens scener. Festivalgeneral Lena Åberg Frisk besvarar 4 SNABBA.

Grattis Lena! Det här måste väl ändå vara något av de finaste och mest omfattande jazzfestivalprogram som någonsin har presenterats i Stockholm?

– Tack Claes! Det är alltid svårt att jämföra, varje tid har sina förutsättningar. Men vi är förstås otroligt stolta över programmet som verkligen innehåller allt det som gör jazzen så brännande och aktuell.

Hur ser organisationen bakom festivalen ut i år?

– Vi blir faktiskt färre och färre i för varje år! Det är i stort sett bara min egen trio, med Karin Sävström (marknadschef), Magnus Palmqvist (programchef) och jag (vd och konstnärlig ledare). Och vi sköter ju också Fasching med 250 konserter och 80 000 besökare per år…

– Vi har en koordinator som kommer in ett par månader, i år sångerskan och låtskrivaren Carolina Wallin Perez som gör ett fantastiskt jobb! Att vi är så får innebär att vi blir rätt slitna emellanåt, men framför allt betyder det att vi arbetar väldigt nära varandra och har en gemensam och stark vision av vad festivalen ska vara!

– Sedan har vi ju förstås alla de drivna fristående arrangörerna. I år är de 20 scener och tillsammans gör vi över 110 konserter i Stockholm, varav 25 på huvudscenerna konserthuset, Kulturhuset och Fasching.

Vilka programinslag är du mest stolt för att ni har lyckats få med – och vad ser du själv mest fram emot?

– Det är som vanligt helheten jag är mest nöjd med. Att vi har klassiska jazzstjärnor som Dianne Reeves, utvecklare som Avishai Cohen, Cassandra Wilson och Kenny Garrett, ethio-soul och neo-funk med Ester Rada och Snarky Puppy och flera spännande svenska akter som Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Anna Högbergs Attack. Men mest av allt ser jag fram mot att få höra Oddjobs barnkonsert om djur!

Apropå Fasching, så har du varit en av de drivande bakom den ansiktslyftning som nyligen har skett där. Berätta!

– Efter flera år av utveckling och uppdatering av programinnehåll, marknadsföring och mat, dryck och service har vi nu äntligen också renoverat själva klubben! Fortfarande är känslan väldigt internationell och jazzig – men mycket mer här och nu!

– I vinter, efter festivalen, bjuder Fasching på ett enormt starkt program. Stilbildare som Bobo Stenson Trio och Christian Scott. HBO-kända New Orleansbandet Hot 8 Brass Band, soulikonen Bilal, fantastiska Kristin Amparos Combo de la Musica. Och så har vi ju Jamkultur som varje måndag bjuder på konsert och jam, med fri entré. I november gästas Jamkultur bland annat av Yun Kan 10!

– I vinter fyller vår omåttligt populära klubb SOUL 20 år, vilket gör den till Stockholms mest långlivade nattklubb. I samma veva inviger vi en ny liveklubb tillsammans med Neneh Cherry och Conny C Lindström, som en gång i tiden var med och startade legendariska Blacknuss hos oss.

Claes Olson

Foto: Robert Blombäck

Länk:

http://www.stockholmjazz.com/