13 september 2013

SVERIGETOPPLISTAN Sverige först i världen med streamad musikförsäljning på albumlistan

Från och med den här veckan har IFPI Sverige som första land i världen infört streaming på den officiella albumtopplistan / SverigeTopplistan. Förändringen innebär att listan kommer att ge en mer korrekt bild av hur svenskarna konsumerar musik idag eftersom streaming står för en stor del av den totala musikkonsumtionen.

De senaste åren har den digitala musikförsäljningen med bred marginal gått om den fysiska försäljningen i Sverige. Idag står streaming för cirka 70 procent av den totala musikförsäljningen i Sverige, vilket utgör en av de absolut högsta andelarna i världen. I oktober 2010 lanserade IFPI SverigeTopplistans nya singeltopplista som i skillnad till tidigare även inkluderar streaming och inte enbart endast fysisk musikkonsumtion samt downloads. Nu har alltså IFPI Sverige även adderat streaming på albumtopplistan.

– Förändringen är helt naturlig eftersom så stor del av svenskarnas musiklyssning sker genom strömmade musiktjänster, säger Ludvig Werner, vd IFPI Sverige. Den nya topplistan ger en bättre bild av verkligheten för det är i den här mixen – fysisk, nedladdad och strömmad – som svenskarna konsumerar musik idag.

Sverigetopplistan.se publiceras varje fredag kl 9.00 av Grammofonleverantörernas förening (GLF). All information bygger på försäljningssiffror till konsument från hela landet.

Claes Olson

Länk:

För mer information om SverigeTopplistan, se: http://www.ifpi.se/var-verksamhet/sverigetoppen