31 maj 2013

MUSIKPRIS Denniz Pop Awards delas ut för första gången

På söndag 2 juni delas för första gången det nyinstiftade musikpriset till minne av Denniz Pop ut på Swedish Music Hall Of Fame, där ett samlingspris för årets vinnare kommer att ställas ut.

Låtskrivaren och musikproducenten Denniz Pop avled 35 år gammal i cancer 1998. Bakom nyinstiftade Denniz Pop Awards står bland annat hans tidigare kollegor på den legendariska Cheiron-studion – till vilken Denniz Pop var en av initiativtagarna –  samt släkt och vänner.

Denniz Pop Awards hedrar det musikaliska arvet efter Denniz Pop genom att lyfta fram nya musikskapare och främja lovande talanger i hans anda inom den svenska musikbranschen.

Juryn består av Max Martin, Kristian Lundin, Rami Yacoub, Per Magnusson, Jörgen Elofsson, Jacob Schulze, John Amatiello, David Kreuger och Andreas Carlsson, som alla har arbetat med Denniz Pop i Cheiron-studion. I framtiden kommer juryn årligen att utse vinnare.

Årets vinnare:

Rookie låtskrivare/producent:

Albin Neder/Christoffer Fogelmark

Priset uppmärksammar det gångna årets mest lovande låtskrivare och/eller producent.

Rookie artist

Saturday/Monday feat. Julia Spada för låten Ocean

Priset uppmärksammar nya talanger för att ge dem möjlighet till en bra start i musikbranschen.

Most Valuable Person

Denna kategori har instiftats för att uppmärksamma de hårt arbetande människorna bakom kulisserna. Utses genom nomineringar från vänner och kolleger. Vinnaren avslöjas på söndag.

The Grand Prize

Öppen kategori för artister, låtskrivare och producenter. Delas ut till den största svenska succén internationellt. Vinnaren avslöjas på söndag.

– Denniz Pop var en förgrundsgestalt i svenskt och internationellt musikliv, en briljant producent som också banade väg för andra svenska begåvningar, säger Charlotte Wiking, vd Swedish Music Hall of Fame. Swedish Music Hall of Fame är platsen där vi visar på just bredden i den svenska musikbranschen och de fantastiska artister, låtskrivare och producenter vi har.

– Vi är väldigt glada att få vara fönstret utåt för Denniz Pop Awards!

Produktioner signerade Denniz Pop har till dags dato sålts i uppskattningsvis 50 miljoner exemplar.

Denniz Pop Awards är en icke vinstdrivande organisation som finansieras genom donationer, SKAP, sponsorer och en välgörenhetsgala. Utdelningen från Denniz Pops Minnesfond går till utlandsresor i studiesyfte för vårdpersonal på Radiumhemmet samt till förbättring av patienternas vårdmiljö på Radiumhemmet.

Claes Olson