29 maj 2013

4 SNABBA Patrik Berger / Icona Pop, Loreen och andra hits

För sju år sedan fick Patrik Berger sitt första musikaliska genombrott med bandet Snuff by the Yakuza, som på P3 Guld-galan 2006 nominerades i kategorin Årets rock/meta. Sedan dess har han kvalificerat sig till den internationella eliten även som producent och Kobalt Music-förlagd låtskrivare, och gjort låtar åt artister och band som Robyn, Tove Styrke, Darin, Erik Hassle, Those Dancing Days och Lana Del Rey. Just nu är han aktuell med bland andra Icona Pop och Loreen.

Härom veckan passerades platinagränsen på en miljon sålda exemplar av Icona Pop I Love It i USA, För att ”snacka sport”: Hur känns det?

– Riktigt, riktigt bra. Kul att känna att det går att ta det nästan hela vägen med en enkel två ackords stänkare. Stärkande.

Du har ju visserligen haft stora framgångar redan tidigare, bl.a som kompositör och producent av Robyns grammynominerade Dancing On My Own, men hade du förväntat dig den här succén med Icona Pop?

– Nej det hade jag väl inte, men jag kände att vi hade en bra låt på gång redan när den kom till. Sedan har det varit kul att följa hur den har spridits, vecklat ut sig och mognat under året som gått.

På Eurovision Song Contest-finalen i Malmö kunde vi härom helgen se och höra Loreen sjunga sin nya singel We Got The Power, som är skriven av Ester Dean (Katy Perry, Rihanna, Lil Wayne m.fl) och producerad av dig. Har du några fler rena produktionsuppdrag på gång?

– Gör lite rena produktioner här och där när det dyker upp något jag verkligen gillar. Men just nu skriver jag så himla mycket så nästan all tid går åt till de låtarna.

Kan du avslöja vad du arbetar med just nu. Tar du en välförtjänt långsemester i sommar eller blir det musikproduktion ”24/7” i sommar – och rentav en återförening med Snuff by the Yakuza?

– Har en hel del roliga projekt på gång men har lärt mig att inte babbla så mycket innan något är klart…

– Sommaren tror jag kommer se ut ungefär så här: 33.3 procent hängmatta och äta hallon, 33.3 procent jobb och 33.3 procent punk.

Claes Olson