28 maj 2013

MÄSSA Svenskt fokus på Classical Next

Det är ett kraftigt svenskt fokus när den internationella mässan för klassisk och nutida musik, Classical: Next i Wien, startar på onsdagen. Fyra svenska artister och grupper kommer att genomföra showcases för den internationella musikbranschen.

Syftet är att ge ett effektivt internationellt fönster åt den främsta klassiska och nutida musiken från Sverige. Mässan är en av Europas viktigaste mötesplatser för konserthus, festivaler och skivbolag som arbetar med klassisk och nutida musik.

Nutidamusikensemblen Pärlor för svin (bilden) har tagits ut av den officiella festivaljuryn att delta i mässan tillsammans med ytterligare sju internationella akter. I en särskild satsning med stöd av Statens Musikverk kommer även flöjtisten Anna Petrini,violinduon Duo Gelland och electronicamusikern Håkan Lidbo tillsammans med saxofonisten Jörgen Pettersson att medverka vid ett separat showcase för svensk musik.

Urvalet har gjorts av en jury bestående av musiker, kritiker och experter på svensk klassisk och nutida musik. Detta showcase äger rum den fredagen den 31 maj på Musikverein och ingår som en svensk del i Classical Next.

Juryns motivation lyder: ”De utvalda svenska bidragen visar prov på den fantastiska genrebredd som ryms inom det konstmusikaliska området. Ensemblerna utmärker sig genom sin virtuositet och sitt kompromisslösa förhållande till  konsten. Tillsammans befäster de Sverige som ett av Europas mest högkvalitativa och spännande länder på den konstmusikaliska scenen.” Läs mer om urvalsprocessen och juryn, samt hur du anmäler dig till mässan på www.musikcentrum.se/classicalnext

Lars Nylin