20 mars 2013

FÖRLAG Dubbla japanettor för RoastingHouse

Malmöstudion RoastingHouse kan denna vecka fira förstaplatser på såväl singellistan som albumditon i Japan. Singellistan toppas av Andreas Johanssons Calling för gruppen Arashi. På albumlistan tronar gruppen Tohoshinki med ett album där ett spår co-skrivits av Johanssons studiokollega Anders Grahn.

Arashis singel Calling/Breathless har sålt nära 800 000 exemplar, toppsiffror för ett band som dominerat japanska listor sedan debuten 1999. Calling har hjälpt på traven av att den är ledmotivet till en populär TV-serie. Totalt har Johanssons låtar sålt i över åtta miljoner exemplar i Japan.

– Andreas är den största internationella låtskrivaren i Japan, säger Anders Theo Theander på RoastingHouse till Sydsvenskan.

– Jag levde under existensminimun ända tills jag kom hit som låtskrivare för fyra år sedan. Att vara låtskrivare är en allt eller inget bransch. Jag hade inget, nu håller jag på att få allt. Priset är att man knappt har något liv utanför studion, säger Andreas Johansson till samma tidning.

Lars Nylin