4 februari 2013

MELODIFESTIVALEN Yohio och David till final

Unge Sundsvallsartisten Yohio och David Lindgren, fjolårsfyra, blev de första att kvalificera sig till finalen av Melodifestivalen. Delfinal ett i Karlskrona sågs av 3,5 miljoner TV-tittare.

Yohio, debutant i sammanhanget, har skrivit finallåten Heartbreak Hotel tillsammans med Johan Fransson, Tobias Lundgren, Tim Larsson & Henrik Göransson. Låtskrivarkvartetten från Örebro vann med Martin Stenmarck och Las Vegas i finalen år 2005.

David Lindgren kom förra året fyra med Shout It Out. Årets låt, Skyline, skriven av Fernando Fuentes, Henrik Nordenback och Christian Fast har nu chansen att toppa detta.

Yohio följer upp finalplatsen med att fokusera på det som han hittills är mest omtalad för, sina framgångar i Japan.

Jag åker till Japan om bara ett par dagar för att lansera mitt nya album. Så nu gäller det att skifta fokus direkt, sa han efteråt till Aftonbladet.

Cookies N Beans och Eric Gadd gick vidare till Andra chansen. Nästa delfinal går nu på lördag i Göteborg. Sean Banan, Louise Hoffsten och Rikard Wolff är några av deltagarna då.

-Vi är jättenöjda och glada över att trenden från förra året håller i sig. Det här är de näst högsta tittarsiffrorna en deltävling någonsin haft, kommenterade Melodifestivalens evenemangsschef Thomas Hall till dagensmedia.se.

Men Hall kunde inte bortse från de många tekniska misstagen i sändningarna. Till samma tidning säger han:

-Bortsett från de uppenbara misstagen var det här ett hantverk i världsklass. Det är maskineriet som spökar för oss. Jag önskar att jag kunde säga att det aldrig kommer att hända igen men helt säkra blir man aldrig i livesändning.

Förlag för Heartbreak Hotel: Warner/Chappell Music Scandinavia AB, Warner/Chappell Music Scandinavia AB/Play Production Songs, Ninetone Songs/Sony/ATV Music Publishing/Bolero Publishing. Förlag Skyline: Warner/Chappell Music Scandinavia AB, Razor Boy Music Publishing AB. Skivbolag är Ninetone/Universal respektive EMI.

Lars Nylin