6 december 2012

DIGITALNYTT Notiser

Under torsdagen höll Spotify presskonferens i New York, och Daniel Ek avslöjade att det nu finns över en miljard spellistor i världen, och 20 miljoner registrerade användare, varav 5 miljoner är betalande prenumeranter. En miljon av dessa finns i USA. Daniel Ek tryckte på att man nu betalar ut 70 procent av intäkterna till rättighetshavare, och att man totalt fördelat över en halv miljard dollar sedan starten.
Förutom detta lanserades den nya funktionen Discover, som ska göra det lättare att hitta ny musik. Discover blir en egen flik i Spotify, och bygger på den musik som en användare redan har lyssnat på.
Daniel Ek sade under presskonferensen: ”Många säger att Spotify är fantastiskt om man vet vad man vill lyssna på. Om man inte har någon aning blir det svårare, och det problemet har många velat att vi ska hitta en bra lösning för.”
Förhoppningen är att Discover nu ska göra det lättare för användare att få rekommendationer. Med på presentationen fanns också Lars Ulrich från Metallica, detta eftersom Metallicas katalog nu till sist finns tillgänglig på Spotify, kanske som ett resultat av att bandet numera är independent efter att ha lämnat Warner Music Group.

 

WiMP har lanserats i betaversion i Polen. Nyheten släpptes i samband med den polska mässan European Music Fair i veckan och Aspiros VD Peter Tonstad säger i ett pressmeddelande: ”Vi ser Polen som en mycket spännande marknad och strategiskt är det givetvis viktigt för WiMP att få på plats bra partners, här är ett lysande exempel på en god matchning”. n. är den största satellit och HD-plattformen i Polen, man driver video on demand-tjänster och har 1 miljon kunder som nu kommer få direkt tillgång till WiMP.

 

Deezer har lanserat konceptet Deezer for Artists (D4A) som ska göra det lättare för artister att kommunicera med sina fans genom tjänsten. Artister kan designa egna artist-undersidor, ladda upp remixer, intervjuer och annat extramaterial till tjänsten.

 

Rhapsody har släppt appen Songmatch, som liksom Shazam automatiskt identifierar låtar, och i detta fallet kopplar samman den med motsvarande låt på streamingtjänsten. De som använder appen får förutom information om vilken låt det är också en spellista genererad som tipsar om liknande musik.

 

Universal Music har lanserat en julkalender på YouTube-kanalen Umusic One. Varje dag fram till julafton sänds ett nytt avsnitt där olika artister bidrar med olika former av innehåll. Ken Ring är värd för julkalendern, och han utlovar att ge något alldeles extra till tittarna på julafton. Avnsitten publiceras varje dag klockan 12.00 på www.youtube.com/umusicone.

 

En italiensk domstol har beslutat att samtliga operatörer i Italien ska blockera sajterna TorrentReactor och Torrents.net för sina abonnenter. Båda sajterna är mycket stora i Italien, uppskattningsvis 600 000 använder regelbundet TorrentReactor och 320 000 använder Torrents.net.

 

Apple genomförde i samband med releasen av nya iTunes en stor expandering i världen. Hela 56 nya länder lades till de redan existerande, bland dem en mängd länder i Afrika och Mellanöstern. Det land som dock fått mest uppmärksamhet är Ryssland, som också lyckades med att starta med en fadäs i form av en bugg som visade reklam för eskortflickor. Totalt finns iTunes Store nu tillgängligt i 119 länder.

 

Sonos har släppt en ny version av sin Sonos Controller som gör det möjligt att trådlöst spela upp låtar direkt i teven från en iPhone, iPad eller iPod Touch.

 

Precis som tidigare år, försöker Shazam förutspå vilka artister som kommer att slå igenom under 2013 genom att analysera statistiken från tjänsten. De artister som man tror kommer att lyckas är: French Montana, Bei Maejor, Aluna George, Joey Bada$$, Becky G, Angel Haze, Rhye, Tito Lopez, Baauer och Haim.
Daniel Johansson