16 oktober 2012

PRIS Årets nomineringar till Jazzkatten

I samband med en direktsänd jazzgala den 13 november delar P2 Sveriges Radio ut det ärofyllda priset Jazzkatten. Nu presenteras de nominerade i de fem priskategorierna Årets kompositör, Årets grupp, Årets musiker, Årets nykomling och Guldkatten.

– Svårast med årets juryarbete var inte att utse de som mest förtjänar att nomineras, utan att välja bort alla de andra som är värda det. Svensk jazz är i ständig utveckling och förnyelse, säger Marie Vesterholm, Jazzkattens juryordförande och Jazzradions chef på Sveriges Radio P2.

Nominerade till 2012 års Jazzkatter:

Årets musiker
Karin Hammar
Nina de Heney
Fabian Kallerdahl

Årets grupp
Anders Jormin Klotter
Seval
Velodrone

Årets kompositör
Bosse Broberg
Klabbe Hörngren
Cecilia Persson

Årets nykomling
Graden/Agnas/Fernqvist
Filip Jers
Isabel Sörling

Guldkatten
Bengt Hallberg
Per Åke Holmlander
Fredrik Norén

Jazzkatten har delats ut sedan 1993 och i år delas priset ut under en direktsänd jazzgala som sänds i P2 från Fasching i Stockholm den 13 november kl 19.30. Under galan uppträder fjolårets vinnare av Jazzkatten, bland andra Lina Nyberg band, Elin Larsson Group och Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra. Dessutom uruppförs ett beställningsverk av Cecilia Persson.

Totalt fem statyetter tillägnas aktörer som på olika sätt gjort det gångna jazzåret unikt. Priskategorierna är Årets kompositör, Årets grupp, Årets musiker, Årets nykomling och Guldkatten. Vinnarna får en glasstatyett i form av en kattass formgiven av Halvard Börgesson Skeie och Benjamin Slotteröy.

Lars Nylin