9 juni 2011

Notiser

Över 200 000 artister använder RootMusics tjänst BandPage för att göra sina Facebooksidor mer levande genom att lägga upp streamad musik och annat material. Nu har RootMusic inlett ett samarbete med Topspin. Topspin är en av de största plattformarna för artister och musikbolag att sälja sina produkter direkt till fansen. Därmed öppnas nya möjligheter för försäljning av downloads, merchandise, konsertbiljetter etc via Facebook.

Tillsammans med teknikleverantören KKBOX lanserar den stora japanska operatören KDDI inom kort sin egen musikprenumerationstjänst LISMO Unlimited som en mobilabb. Appen finns än så länge bara till Androidtelefoner och initialt innehåller tjänsten omkring en miljon låtar. Musiken har licensierats via RecoChoku. Prenumerationerna kostar ca 115 kronor per månad. Tjänsten kommer med en cachefunktion som gör det möjligt att spela upp nyligen streamade låtar även då användaren saknar täckning eller uppkoppling.

Europakommissionen håller just nu på att se över EU:s momssystem. Med anledning av det har independentbolagens samarbetsorgan IMPALA uppvaktat kommissionen med förslag om sänkt moms på musik. Framför allt vill IMPALA se en harmoniserad kulturmoms, där musik hamnar på samma momsnivå som bland annat böcker. Dessutom förespråkar IMPALA en fördröjning av momsen inom EU på onlinetjänster. Detta för att europeiska aktörer ska kunna konkurrera bättre med deras amerikanska motsvarigheter.

Den vattenmärkning av digitala filer som distributionsverktyget Play MPE erbjuder sina kunder har nu blivit patentskyddad. Under veckan fick Destiny Media Technologies, företaget bakom Play MPE, sin teknik för vattenmärkning av filer patentskyddad i USA. Detta öppnar för ytterligare licensiering av teknologin som på sikt kan börja användas även för andra typer av mediematerial.

YouTube har lagt till ett nytt licensalternativ för alla som laddar upp material på sajten. Genom att godkänna Creative Commons Attribution-licensen – CC BY – gör användarna sitt material tillgängligt för andra att klippa, redigera och remixa. Initialt släpptes en katalog med 10 000 videos från bland andra C-Span, Voice of America och Al Jazeera fria med den nya licensen. På bara en vecka ökade mängden till över 60 000 videos, då uppladdande användare godkände CC BY. Rättighetshavare kan även godkänna CC BY retroaktivt för deras tidigare uppladdade videos.

Den amerikanska musiktjänsten eMusic skrev nyligen ett avtal med EMI Music, som gjorde att tjänstens användare fick tillgång till 15 000 album ur EMI:s katalog. Till en början innehåller samarbetet restriktioner – bara EMI-alster som är över 12 månader gamla har gjorts tillgängliga på eMusic.

Amerikanska mSpot har vidareutvecklat sin molnbaserade musiktjänst och introducerar nu en betaversion av Radio Spotter. Radio Spotter jämför musiken som användarna lyssnar på med den som spelas på hundratals olika internetradiostationer, för att sedan komma med rekommendationer på liknande musik och radiokanaler som matchar användarens musikprofil.

Enligt nya uppgifter från ECO, den tyska internetindustrins organisation, lämnar tyska internetoperatörer ut uppgifter om runt 300 000 misstänkta fildelare per månad till tyska rättighetshavare. Genom stora juridiska insatser samt nya legala alternativ har den illegala nedladdningen minskat med 20 procent i Tyskland sedan 2008 uppger ECO.

Sonicbids, som jobbar med att matcha artister med passande konserttillfällen och arrangörer, har inlett ett samarbete med SoundOut. Därmed kan Sonicbids erbjuda sina användare feedback på låtar direkt från konsumenter. SoundOut skickar ut låtarna via sitt nätverk samt sammanställer och analyserar sedan den feedback som kommit in.

Björk bryter ny mark – både musikaliskt och distributionsmässigt. Den nya skivan Biophilia kommer både att släppas på traditionellt vis och som en appversion. I appversionen kommer varje spår att få en egen app innehållandes musik och visuellt material som användarna kan interagera med.

Enligt Forbes är Spotify nära ett samarbete med Facebook. Genom samarbetet skulle Facebookanvändarna i de territorier där Spotify redan lanserats kunna streama musik direkt genom sin browser under premisserna för Spotifys freemiumabonemang (max tio timmar i månaden och fem uppspelningar av samma låt). Enligt Billboard för Facebook liknande diskussioner med en rad andra streamingtjänster.

Finska IFPI har vänt sig till domstol för att få ett beslut om att landets internetleverantörer ska blockera all trafik till The Pirate Bay.

Music WithMe har undersökt användandet av digitala musiksamlingar och kommit fram till att snittanvändarens iTunes-bibliotek innehåller 5 409 låtar, varav 4 195 aldrig har spelats av användaren. Det innebär att snittanvändarens digitala musiksamling till 81 procent består av filer som han eller hon aldrig har använt.

Den tyska streamingtjänsten Simfy har lämnat in klagomål gällande Apple till det tyska konkurrensverket. Enligt Simfy har Apple förhalat publicerandet av Simfys iPad-app, som legat för godkännande hos Apple i tre månader. En anledning till den långa handläggningstiden skulle kunna vara att Simfy ses som en konkurrent till Apples kommande tjänst iCloud.

Ägarna CBS planerar att nylansera sajten MP3.com. Den här gången ska fokus ligga på osignade band och independentmusik. MP3.com innehåller för närvarande en del gratismusik, men drivs inte särskilt aktivt. Trots det har sajten omkring tre miljoner unika besökare per månad.

Daniel Johansson