10 februari 2011

Allt fler talar för Spotify i USA

I januari tecknade Spotify ett avtal med Sony Music i USA – ett avtal som mycket väl kan ha varit det första stora steget i bolagets etablering på den amerikanska marknaden. Nu ryktas det att Spotify är nära ett avtal även med EMI och i veckan uttalade sig den tidigare mycket kritiska Edgar Bronfman, Warner Music Groups styrelseordförande, till den svenska affärsmodellens fördel.

Ett exempel på de stora majorbolagens förändrade syn på Spotify, som här i Sverige genererar allt större intäkter, är att Edgar Bronfman på Warner Musictidigare i veckan uttalade sig klart positivt om Spotify och liknande affärsmodeller som bygger på streaming.

För ett år sedan menade Bronfman att musiktjänster som Spotify tveklöst inte var av godo för musikbranschen, men nu säger han istället att han ser musiktjänster med streamad musik som en viktig tillväxtfaktor det kommande året.

We do see Spotify and streaming revenue from services other than Spotify to be meaningful in 2011, sa Bronfman i en kommentar till Warner Music Groups senaste kvartalsrapport med en minskad omsättning på 14 procent.

I Europa förnyade Warner Music förra året sitt licensavtal med Spotify, men I USA har man ännu inte tecknat något avtal med det svenska bolaget.

Enligt nyhetsorganet All Things Digital meddelade Spotify i veckan användare i USA att man räknar med en lansering inom de kommande månaderna, men på bolaget vill man i dagsläget inte kommentera ryktena om någon nära förestående USA-lanseringen.

Claes Olson