20 januari 2010

Caprice firar in det nya året med minifestival på Strand

Under fjolåret tornade flera mörka moln upp sig på skivbolaget Caprices horisont, då man bland annat drabbades av distributören CDA:s konkurs. Men ikväll firar man det nya året med en minifestival med tre skivaktuella akter på Strand i Stockholm. På scenen står Trio ZilliacusPerssonRaitinen, skivdebutanten Edda Magnason och Årets Jazz i Sverige-aktuelle Samuel Hällkvist Center.

– Caprice Records arbetar med flera olika genrer och vi vill gärna visa dem tillsammans, så när det föll sig så att dessa album skulle släppas samtidigt kunde vi inte motstå frestelsen att göra en Caprice-kväll, förklarar Caprices chef Marie Wisén kvällens stora releasegala.
– Trippelgalan är ett stimulerande sätt att knyta ihop våra artister och våra olika genrer som vi jobbar med. Vi tänker oss att kvällen kan ge en härlig lyssnarupplevelse och fungera som en dörröppnare. Vår förhoppning är att vi kan locka till oss lite nya lyssnare så vi kunde inte motstå tillfället att göra denna kväll och visa våra artister live.

Hur är annars läget på Caprice inför 2010?
– Det är en extremt allvarlig situation med hot om nedläggning av Caprice Records. Regeringens utredning om en nationell musikplattform, där frågan om Caprices framtid beaktas är inte färdig ännu och innan dess arbetar vi på som planerat. Men vi är ju allvarligt oroade och vill verkligen belysa att skivbolag som Caprice behövs för att vara en motor i det svenska kulturlivet, säger Marie Wisén.
– Konstnärligt är vi enormt stolta över de sista årens produktioner och de som vi har framför oss 2010.

Kan ni fortfarande satsa på nyproduktioner?
– Under 2010 har vi oförändrat medel för produktion och kommer att arbeta med våra utgivningar som tidigare. I dagsläget kommer vi att ge ut de planerade, framarbetade produktioner som vi har men inte ta in några nya förslag.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Nu i januari har vi kvällens aktuella tre releaser. I februari släpper vi ytterligare två, en med 2008-års solistpristagare, sopranen Ida Falk Winland och en produktion med Radiokören och Christian Lindberg, dirigerade av Ragnar Bohlin. Senare i vår planerar vi att släppa ytterligare tre plattor och så har vi en historisk utgivning av Svenska pianister som jag vill att vi ska ge ut i år. Sammanlag nio produktioner i år.

Hur är det att arbeta med Naxos jämfört med er tidigare, mångåriga samarbetspartner CDA?
– Vi är väldigt glada att vi så snart efter CDA:s konkurs kunde komma till skott och sluta avtal om distribution med Naxos. Det naturligtvis varit otroligt arbetsamt att byta distributör efter så många år hos CDA och framförallt när det är konkurs inblandat. Detta till trots har samarbetet med vår nya partner hittills fungerat bra och försäljningsarbetet har kommit igång på ett mycket tillfredställande sätt, avslutar Marie Wisén.

Claes Olson