Okategoriserade 20 november 2009

Topplistan vecka 47: Kent kvar i topp, Lady Gaga singeletta

Robbie Williams gör entré på plats två på veckans albumlista med Reality Killed The Video Star. Kent stoppar engelsmannen från att placera sig högst. Veckans hetaste nya ettor är Lady Gaga och nyss Sverigeaktuelle Cliff Richard.

Robbie Williams gör entré på plats två på veckans albumlista med Reality Killed The Video Star. Kent stoppar engelsmannen från att placera sig högst. Veckans hetaste nya ettor är Lady Gaga och nyss Sverigeaktuelle Cliff Richard.

Williams start med Reality Killed The Video Star [Virgin/Emi]] gör att engelsmannen för sjätte albumet i rad placerar sig minst topp 5 på den svenska albumlistan. Senast han var etta var år 2002 med albumet Escapology.

Internationellt har den nya Trevor Horn-producerade plattan gått in som etta i flera länder. Dock inte hemma i England, där var det förra veckan pojkbandet JLS – fjolårstvåa i TV-tävlingen The X-Factor – som knep den topplats som många tagit för givet att Williams skulle nå.

Carola var förra veckan med i TV-showen Skavlan. Det skadade knappast starten för hennes nya julalbum Christmas in Betlehem [X5 Music/Universal Music] som är veckans näst bästa nykomling på plats 8.

Bon Jovi har med The Circle [Island/Universal Music] blivit den endast tredje utländska artisten att nå fem förstaplatser på den japanska albumlistan (de tidigare är Simon & Garfunkel och Mariah Carey). I Sverige får amerikanerna nöja sig med plats 9.

Jessica Andersson, tidigare i duon Fame, gör med Wake Up [Warner Sweden/Warner Music] sitt första soloalbum. 1960-talshyllningen går in som nummer 10.

Mer nytt svenskt är det en bit ner: Louise Hoffsten startar som nummer 16 med På andra sidan Vättern [Courtstone/Border] medan Lotta Engberg med sin julplatta Jul hos mig [Lionheart/Universal Music] inleder som nummer 17.

Rosanne Cash var även hon med i förra fredagens Skavlan. Man kan gissa att det är det som ligger bakom att kritikerhyllade The List [Blue Note/Emi] återkommer som nummer 25. Sista nyhet på topp 40 är den göteborgska dödsmetallgruppen Avatar med sitt självbetitlade album [Gain/Sony Music] på plats 36.

Övriga nyheter på topp 60: Jamie Cullum (46), Them Crooked Vultures (53) och AC/DC (raritetsbox, 60).

På singellistan är den mest intressanta nyheten att Lady Gaga nått ännu en listetta. Bad Romance [Interscope/Universal Music] klättar till nummer 1. Detta medan förra veckans etta, Kent med den exklusivt digitala 2000, faller till plats 38.

På samlingslistan kliver Absolute Hits 2009 [Eva/Emi] in som nummer 3. Veckans sista anmärkningsvärda nyhet är att nyss Sverigeaktuelle Cliff Richard – tillsammans med parhästarna i The Shadows – tar förstaplatsen på DVD-listan med The Final Reunion [Eagle Vision/Playground].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/