16 oktober 2009

Generalkonsulatet satsar stort på svensk musik i New York

Inför nästa veckas stora event CMJ Music Marathon and Film Festival i New York satsar Sveriges generalkonsulat i samarbete med Export Music Sweden och NYU Stern School of Business i New York stort. Med den f.d. Billboard-redaktören Fred Bronson som moderator kommer totalt 33 olika talare – allt från kända artister till skivbolagsdirektörer, producenter och låtskrivare – att avhandla svensk musik på temat ”What’s hot or not”. På festivalen uppträder bl.a Adam Tensta, The Amazing och Jenny Wilson.

Den stora musikfestivalen CMJ Music Marathon and Film Festival i New York 22-23 oktober kommer i år att få sitt starkaste svenska inslag någonsin.
I anslutning till CMJ anordnar Export Music Sweden (EXMS) showcases med Sofia Talvik, Adam Tensta, Francis, Jaw Lesson och Moonbabies på klubben Norwood 22 oktober. Konserterna kommer att sändas live på nätet via www.sweden.se/music och videoklipp kommer att finnas tillgängliga efter festivalens avslutning. Utöver ovan nämnda artister medverkar även The Amazing och Jenny Wilson på årets upplaga av CMJ, som är den största årligen återkommande musikfestivalen i New York. Jenny Wilson har blivit speciellt inbjuden att spela på en fest som arrangeras av tidskriften The Fader och samtidigt fått en förfrågan att göra en officiell spelning på festivalen.

Det här är nionde året i rad som generalkonsulatet i New York (som regeringen i somras beslutade skall läggas ned) bidrar med svensk medverkan i samband med CMJ. I år är det dock första året som de svenska seminarierna på NYU Kimmel Center är en del av musikfestivalens ordinarie program.
Det omfattande seminarieprogrammet rymmer bl.a en paneldiskussion handlar om musiktävlingar som fenomen, med fokus på tv-programmet Idol. De amerikanska Idol-tvåorna Kimberley Locke och Diana DeGarmo kommer att berätta hur tv-programmet förändrat deras liv och Sverige representeras i panelen av den första säsongens svenska Idol-vinnare Daniel Lindström. Dessutom uppmärksammas även i år den svenska melodifestivalen, med melodifestivalstabens chef Christer Björkman och Anna Sahlene i en panel.
En tredje panel handlar om kvinnor i musikindustrin. Behandlas kvinnor annorlunda i musikindustrin? Har kvinnors inflytande förändrats under senare år? Frågorna kommer att avhandlas av tre svenska respektive tre amerikanska framgångsrika kvinnor i musikindustrin.

I CMJ:s filmprogram står Fredrik Gerttens uppmärksammade film Bananas på programmet. Vid filmvisningen kommer både Fredrik Gertten och filmens kompositör Nathan Larson (A Camp m.m.) att medverka.
Fredagen den 23 oktober klockan 18.30 hålls en mottagning med representanter från CMJ och den svenska och amerikanska musikbranschen på generalkonsulatets residens på Park Avenue.

Claes Olson