14 oktober 2009

Plácido Domingo tog emot Birgit Nilsson-priset på Operan i Stockholm

The Birgit Nilsson Prize – världens största pris någonsin inom klassisk musik – delades igår ut för första gången. Pristagaren Plácido Domingo tilldelades prissumman på en miljon dollar av Konung Carl XVI Gustaf. Priset kommer Domingo att satsa på sin egen tävling Operalia, en tävling som han på eget initiativ startade 1993 och där en av de första pristagarna var den svenska världsstjärnan Nina Stemme, som igår kväll sjöng på den stora galan på Operan.

Världstenoren Domingo – som tillsammans med Luciano Pavarotti och José Carreras, "De tre tenorerna", på 1990-talet populariserade operamusiken och introducerade den för en helt ny och större publik och idag även är dirigent och chef för operahuset i Los Angeles – var klart tagen när han tog emot priset som samma scen som den för några år sedan bortgångne svenska stjärnan Birgit Nilsson en gång i tiden debuterade. Domingo och La Nilsson framträdde genom åren flera gånger tillsammans i olika uppsättningar runt om i världen.

Det var Birgit Nilsson själv som utsett den förste pristagaren, vars namn offentliggjordes i januari i år.
I framtiden kommer The Birgit Nilsson Prize att delas ut av stiftelsen Birgit Nilsson Foundation vartannat eller vart tredje år. Ordförande i stiftelsens styrelse är Rutbert Reisch.

Claes Olson